USA: 'Historická' búrka sa nekonala, meteorológovia sa ospravedlnili

Mesto New York vyviazlo bez vážnejších problémov z mohutnej zimnej búrky, ktorú meteorológovia očakávali na severovýchodnom pobreží USA. Ráno miestneho času sa život vo všetkých piatich newyorských štvrtiach vrátil do starých koľají, obnovená bola aj hromadná doprava. Meteorologická služba priznala, že predpoveď tentokrát nevyšla.

27.01.2015 08:04 , aktualizované: 16:14
New York, sneh, sneženie, snehová búrka Foto: ,
New York sa pripravoval na historickú snehovú búrku, ľudia mali zákaz vychádzania v noci. Meteorológovia očakávali až 90 centimetrov snehu. Napriek hustému sneženiu sa však nič dramatické nedialo.
debata (31)

Šesť amerických štátov na východnom pobreží vyhlásilo kvôli očakávanej snehovej búrke núdzový stav. Meteorologická služba hovorila o búrke, ktorá bude ohrozovať životy a ktorá prinesie so sebou mimoriadnu snehovú nádielku a vietor s rýchlosťou vyše 100 kilometrov za hodinu.

Guvernér štátu New York Andrew Cuomo zakázal ľuďom od pondelka 23.00 miestneho času vychádzať von, jedine v prípade núdze. Opatrenia sa dotkli aj samotného mesta New York, v ktorom zostali zatvorené školy, divadlá a úrady, fungovať prestala aj OSN. Búrka mala postihnúť približne 60 miliónov ľudí.

Na kalamitu sa pripravujú v New Yorku aj...
So snehom bojujú aj na Times Square.
+3Turisti si sneh na Times Square užívajú.

Ráno miestneho času však guvernér Cuomo dopravné obmedzenia odvolal. Železničné spoje môžu mať ešte meškania, ale newyorské metro funguje normálne, aj keď z bezpečnostných dôvodov premáva vo víkendovom režime.

New York bolo ráno ľudoprázdne

Varovanie newyorskej radnice pred „historickou“ snehovou búrkou však predsa len nezostalo bez následkov. Podľa webu denníka The New York Times boli ráno ulice mesta ešte ľudoprázdne, nástupisko hlavnej stanice Grand Central zívalo prázdnotou a ulice južného Manhattanu, obvykle v túto dobu plné uponáhľaných finančníkov, boli pusté.

Väčšie problémy spôsobila snehová nádielka len na východnom cípe ostrova Long Island, kde meteorológovia zaznamenali vietor s rýchlosťou 75 kilometrov za hodinu. Komplikácie spôsobilo počasie aj v štáte Connecticut. Na niektorých miestach namerali výšku novej snehovej pokrývky 60 centimetrov. So snehom má problémy Boston a veľká časť štátu Massachusetts.

Svoje dramatické preventívne rozhodnutia z predchádzajúceho dňa Cuomo obhajoval. „Oveľa radšej som v situácii, keď nám praje šťastie, ako keby sme ho nemali a ľudia by umierali. Vychádzali sme z najlepších informácií, aké sme mali,“ povedal guvernér novinárom. S jeho odôvodnením podľa televízie CNN súhlasil aj newyorský starosta Bill de Blasio.

Meteorológovia priznali chybu

Krízové bezpečnostné opatrenia odvolal aj guvernér susedného štátu New Jersey Chris Christie. Dopravu v tomto štáte obnovia popoludní.

Americká národná meteorologická služba priznala, že jej predpoveď sa minula so skutočnosťou. „Rýchlo sa meniacu zimnú búrku je ťažké predpovedať, najmä pokiaľ ide o jej smer. Naša veda pokročila, ale v atmosfére je stále príliš veľa javov, ktoré sú pre predpovede výzvou,“ upozornili meteorológovia. Búrka sa podľa ich najnovších informácií presunula veľmi rýchlo na východ a snehová nádielka je oveľa menšia, ako pôvodne predpokladali.

„Robíme mnoho ťažkých rozhodnutí a čakajú od nás, že to vyjde. Teraz to nevyšlo,“ povedal meteorológ Gary Szatkowski.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #New York #sneh #snehová búrka