Zemanove výroky o superholokauste zaujali zahraničné médiá

Prezident Miloš Zeman zaujal svojimi výrokmi o hroziacom superholokauste a potrebe medzinárodnej ozbrojenej akcie proti takzvanému Islamskému štátu zahraničné médiá. Citujú ho svetové agentúry, izraelské servery alebo médiá v Libanone a v Indii.

27.01.2015 21:55
Miloš Zeman Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman.
debata (42)

Zeman v utorok na pražskej konferencii k 70. výročiu oslobodenia nacistického koncentračného tábora v Osvienčime vyzval ku zjednotenej ozbrojenej akcii proti teroristom pod záštitou Bezpečnostnej rady OSN. Islamský štát má podľa neho rovnakú povahu ako nacistické Nemecko začiatkom 30. rokov. Prezident povedal, že hrozí superholokaust so stovkami miliónov mŕtvych.

Jeho slová zaznamenali vo svojich správach k výročiu holokaustu i zahraničné médiá na čele so svetovými tlačovými agentúrami, z ktorých tieto informácie prevzalo niekoľko spravodajských serverov. Napríklad americká stanica ABC News cituje Zemanove slová, že s teroristami sa nevyjednáva, ale bojuje, výrok o superholokauste aj prirovnanie Islamského štátu k nacistickému Nemecku v 30. rokoch minulého storočia.

To isté urobila nemecká agentúra DPA a globálna Reuters. Tá ale zdôraznila, že Zeman „neriadi každodennú zahraničnú politiku“ svojej krajiny.

Najčastejšie médiá vo svete v utorok preberajú aspoň zmienky o Zemanovom prejave od francúzskej agentúry AFP, ktorá vo svojej správe vyzdvihuje jeho varovanie, že nový holokaust by nepostihol len milióny židov, ale „zahrnie príslušníkov celej rady vyznaní, ateistov a dokonca aj moslimov“.

Citácie pasáže o superholokauste od AFP preberajú servery ako je izraelský The Times of Israel, libanonský The Daily Star, malajzijský Malay Mail Online alebo indický Zee News. Ten navyše dáva priestor aj reakcii českého ministra zahraničia Lubomíra Zaorálka, ktorý označil za nezmysel prezidentov návrh na medzinárodnú ozbrojenú akciu s tým, že je na moslimoch a zvlášť Araboch, aby sa bránili islamistickej ideológii.

Izraelský denník The Jerusalem Post citoval slová o superholokauste a porovnaní Islamského štátu s nacistickým Nemeckom vo svojom článku informujúcom o najnovších výzvach IŠ k ďalším teroristickým útokom na Západe.

Prestížny americký ekonomický časopis BusinessWeek vo svojej správe o Zemanovej výzve na ozbrojenú akciu proti teroristickým skupinám prináša tiež informáciu, že by sa takého útoku mali zúčastniť stáli členovia Bezpečnostnej rady OSN.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #Osvienčim #Islamský štát