Tsipras: Grécko bude splácať dlhy, chce však rokovať s veriteľmi

Nový grécky premiér Alexis Tsipras na prvom zasadnutí svojej vlády uviedol, že krajina bude splácať dlhy. O dlhu vo výške takmer 320 miliard eur chce ale rokovať s medzinárodnými veriteľmi.

28.01.2015 11:22 , aktualizované: 14:11
Alexis Tsipras Foto: ,
Grécky premiér Alexis Tsipras.
debata (47)

Ľavicová strana Syriza zvíťazila v nedeľných parlamentných voľbách a vytvorila koalíciu s pravicovými nacionalistami. Spoločne s Nezávislými Grékmi má Syriza jednoznačný odpor k pokračujúcemu splácaniu medzinárodných záväzkov a k politike ekonomických škrtov na súčasnej úrovni.

S veriteľmi – Európskou úniou alebo Medzinárodným menovým fondom – vraj Tsipras nechce mať nepriateľský vzťah. „Nepôjdeme do žiadnych deštruktívnych stretov, avšak nebudeme už pokračovať v politike podriadenosti,“ uviedol premiér na úvod prvého zasadnutia vlády.

Dodal, že v piatok očakáva „produktívne“ stretnutie so šéfom Euroskupiny a holandským ministrom financií Jeroenom Dijsselbloemom, ktorý priletí do Atén. Deň pred tým navštívi Grécko aj predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz.

Tsipras tiež uviedol, že musí brániť grécku dôstojnosť. Preto nové rokovania o gréckom dlhu budú mať za cieľ nájsť „uskutočniteľné, spravodlivé a vzájomne prospešné riešenia“. Žiadne detaily však už nespomenul, poznamenala britská spravodajská stanica BBC.

„Nemôžeme robiť chyby. Čelíme ťažkej situácii, musíme ale splniť očakávania spoločnosti,“ dodal líder strany Syriza.

Vláda počas dňa oznámila prvé konkrétne kroky, ktoré chce podniknúť. V pláne má napríklad zastaviť privatizáciu prístavu Pireus, ten chcela ovládnuť čínska dopravná spoločnosť Cosco Group. Vzhľadom na to, že ide o veľmi citlivú tému, Tsipras sa stretol s čínskym veľvyslancom v Grécku a uistil ho, že dobré vzťahy s Pekingom sú pre nich naďalej dôležité.

Ako oznámil nový minister životného prostredia a energie Panajotis Lafazanis, kabinet chce tiež zastaviť privatizáciu štátnej energetickej spoločnosti PPC.

Nový premiér sa ohradil voči protiruskému vyhláseniu EÚ

Tsipras vyjadril pohoršenie nad vyhlásením, ktoré vydala Európska rada tesne pred vymenovaním jeho vlády a naznačuje možné rozšírenie sankcií voči Rusku v súvislosti s konfliktom na Ukrajine. Dokument označený za stanovisko lídrov členských štátov EÚ totiž podľa neho vznikol bez konzultácie s Aténami, čo je v rozpore s predpísaným postupom.

Nová grécka vláda pod vedením radikálnej ľavice preto nemôže s obsahom súhlasiť, zdôraznil Tsipras. Podľa portálu EUobserver premiér svoju nevôľu vyjadril v telefonáte s vysokou predstaviteľkou EÚ pre zahraničné veci Federicou Mogheriniovou. V správe sa taktiež uvádza, že znenie vyhlásenia v pondelok večer navrhol stály predseda Európskej rady Donald Tusk známy kritickým postojom voči Rusku. Jeho spolupracovníci pritom tvrdia, že telefonoval priamo s Tsíprasom a grécka strana nemala žiadne výhrady.

Krátke vyhlásenie s pondelňajším dátumom vyjadruje znepokojenie lídrov EÚ nad „zhoršujúcou sa bezpečnostnou a humanitárnou situáciou na východe Ukrajiny“ a odsudzuje usmrtenie civilistov počas „nerozlišujúceho ostreľovania ukrajinského mesta Mariupoľ z 24. januára“. Dokument ďalej poukazuje na „dôkazy o pokračujúcej a rastúcej podpore poskytovanej separatistom z Ruska, čo podčiarkuje jeho zodpovednosť“ a deklaruje „pripravenosť podniknúť ďalšie kroky, ak to bude potrebné“.

Na sociálnych sieťach sa tiež objavila fotografia, ktorá ukazuje na spojenie strany Syriza s ruskými radikálmi. Na snímke z apríla 2013 je totiž nový grécky minister zahraničia Nikos Kotzias (vľavo) s Alexandrom Duginom (uprostred), ruským nacionalistom, ideológom a veľkým obdivovateľom radikálov bojujúcich na východe Ukrajiny.

Nový grécky minister zahraničných vecí Níkos Kotziás vyhlásil, že Gréci sa zapájajú do „tvrdých rokovaní“ o možnosti uvalenia čerstvých sankcií na Rusko. Niektoré krajiny však podľa neho „porušili pravidlá EÚ a snažili sa ich postaviť pred hotovú vec ešte pred tým, ako nová vláda zložila prísahu“. „Ktokoľvek sa domnieva, že Gréci sa pre svoje zadlženie vzdajú zvrchovanosti a aktívneho prispievania k európskej politike, je na omyle,“ povedal počas preberania úradu po predchodcovi Evángelosovi Venizélosovi.

Tsipras vyhlásil pred členmi svojho kabinetu, že výsledky nedeľňajších predčasných parlamentných voľbách im dávajú mandát na radikálne zmeny, ktorými obnovia zvrchovanosť Grécka, na druhej strane však prisľúbil zodpovedné vyjednávanie s medzinárodnými veriteľmi.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Syriza #Alexis Tsipras