Lavrov: Ukrajina si musí zachovať neutralitu

Ukrajina si musí zachovať neutralitu, ktorá by zabránila ďalšiemu deleniu krajiny. V článku, z ktorého citovala agentúra Interfax, to bez ďalších podrobností uviedol ruský minister zahraničia Sergej Lavrov.

28.01.2015 12:17
Sergej Lavrov, Rusko Foto: ,
Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov.
debata (623)

Ukrajinský prezident Petro Porošenko medzitým vyzval svojho ruského kolegu Vladimira Putina, aby tlakom na proruských rebelov pomohol ukončiť násilie na východe Ukrajiny. To si za posledných 24 hodín vyžiadalo ďalších troch mŕtvych z radov ukrajinských vojakov. Pod paľbou rebelov sa v tom čase ocitlo 55 ukrajinských miest a dedín, oznámil Reuters hovorca generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl Vladyslav Selezňov.

Spojené štáty v stredu uviedli, že Ukrajine poskytnú záruky na pôžičky v objeme dvoch miliard dolárov a súčasne sú pripravené sprísniť ekonomické sankcie proti Rusku. „Budeme pracovať s našimi spojencami, aby sme zosilnili tlak na Rusko,“ dodal americký minister financií Jack Lew po podpise dohody so svojou ukrajinskou kolegyňou Nataliou Jareškovou.

Dohoda o finančnej pomoci určená na sociálne výdavky je podľa Lewa podmienená tým, že Ukrajina bude pokračovať vo fiškálnych a protikorupčných reformách. Krajina sa podľa neho tiež musí snažiť splniť podmienky Medzinárodného menového fondu (MMF), ktorý Ukrajine prisľúbil hospodársku pomoc v celkovej hodnote 17 miliárd dolárov.

O vývoji na Ukrajine telefonicky hovorili americký prezident Barack Obama a nemecká kancelárka Angela Merkelová. V spoločnom vyhlásení potom vyjadrili znepokojenie nad ruskou rolou pri eskalácii násilia na východe krajiny a zhodli sa na potrebe hospodárskej pomoci Ukrajine. Obaja politici vo vyhlásení kritizovali „ruskú materiálnu pomoc separatistom“ a nedodržiavanie prímeria dohodnutého vlani v septembri.

Ukrajinský prezident Porošenko podľa agentúry AFP napísal Putinovi list, v ktorom ho vyzýva na ukončenie bojov a prepustenie ukrajinskej pilotky Nadeždy Savčenkovej z ruského väzenia. Rusko Savčenkovú väzní od vlaňajšieho júna. Viní ju z toho, že naviedla paľbu ukrajinských mínometov na neozbrojených ruských novinárov, z ktorých dvaja zahynuli.

Porošenko taktiež pochválil účinnosť západných sankcií proti Rusku. „Musíme vytvoriť také podmienky, ktoré by donútili Rusko rokovať a dodržiavať dohody,“ povedal Porošenko v poľskej televízii.

623 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Ukrajina #Sergej Lavrov #Petro Porošenko