Americkí prezidenti budú lietať novším Boeingom

Novým oficiálnym lietadlom prezidentov Spojených štátov, ktoré je známe ako Air Force One, bude najnovšia verzia dvojpodlažného stroja Boeing 747.

29.01.2015 10:20
debata (17)

V tlačovom vyhlásení to oznámilo americké letectvo. Základné požiadavky spĺňa aj európsky Airbus A380, ktorý je najväčším osobným dopravným lietadlom na svete. Otvorené výberové konanie sa ale nekonalo. Boeing dodáva prezidentské špeciály 50 rokov.

„Prezidentské lietadlo je jeden z najviditeľnejších symbolov Spojených štátov amerických a úradu prezidenta Spojených štátov,“ uviedlo letectvo s tým, že prezidenti budú odteraz využívať stroje Boeing 747–8. To je tretia verzia radu 747, má predĺžený trup, prepracovaný dizajn krídel a ponúka lepší výkon.

Boeing 747–8 je tiež najväčším komerčným dopravným lietadlom vyrábaným v USA a podľa Wikipédie tiež najdlhším lietadlom pre cestujúcich na svete.

Letectvo pri vyberaní nových prezidentských špeciálov nemusí usporiadať otvorené výberové konanie. V tlačovom vyhlásení uviedlo, že prieskum trhu ukázal, že stroje so širokým trupom a štyrmi motormi, ktoré sú vyžadované, vyrába len Boeing a Airbus. Tiež vysvetlilo, že Boeing vyrábaný v Amerike bol vybraný s ohľadom na „národné záujmy“ Bieleho domu.

Doteraz prezidenti vrátane Baracka Obamu využívajú dvojicu značne upravených 747–200B. Ich očakávaná životnosť 30 rokov sa ale chýli ku koncu, v prezidentskej letke slúži od roku 1990.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #lietadlo #Boeing #Air Force One