Romney sklamal stúpencov, vzdal boj o Biely dom

Americký politik Mitt Romney sklamal svojich stúpencov, keď oproti očakávaniam vzdal boj o Biely dom.

30.01.2015 17:13 , aktualizované: 17:46
Mitt Romney Foto:
Mitt Romney.
debata (23)

Médiá považovali za pravdepodobné, že sa 67-ročný politik bude budúci rok uchádzať o republikánsku nomináciu pre prezidentské voľby. Romney ale prekvapivo oznámil, že do volieb nepôjde.

„Rozhodol som sa dať šancu iným straníckym vodcom, z ktorých vyberieme nášho budúceho kandidáta,“ vyhlásil Romney na tlačovej konferencii, od ktorej sa pôvodne čakali ohlásenia záujmu o nomináciu.

Svoje plány kandidovať Romney avizoval už pred niekoľkými týždňami, keď záujem o nomináciu privátne pripúšťal. Jeho stúpenci varovali, že účasť v kampani v roku 2016 bude náročnejšia ako pred tromi rokmi, avšak finančných prostriedkov mal vraj bývalý guvernér štátu Massachusetts dostatok. V roku 2012 na volebnom účte zhromaždil miliardu dolárov.

Budúcich sponzorov podľa agentúry AP Romney v minulých dňoch kontaktoval telefonicky, nie vždy bol ale úspešný. Niektorí z predchádzajúcich darcov vraj budúci rok dajú prednosť Jebovi Bushovi, bývalému floridskému guvernérovi a bratovi exprezidenta Georgea Busha mladšieho.

Okrem 67-ročného Romneyho a Jeba Busha má podľa americkej tlače najväčšiu šancu na republikánsku nomináciu guvernér štátu New Jersey Chris Christie. Nepísaným favoritom volieb je ale podľa prieskumov bývalá americká prvá dáma Hillary Clintonová, hoci svoju kandidatúru ešte neohlásila.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Mitt Romney