KĽDR posilňuje armádu. Zaviedla povinnú vojenskú službu pre ženy

Severná Kórea sa rozhodla zaviesť povinnú vojenskú službu pre ženy v snahe posilniť svoje ozbrojené sily. S odvolaním sa na zdroje z tohto uzavretého komunistického štátu o tom informoval britský denník The Guardian.

02.02.2015 08:34
KĽDR, Severná Kórea, prístav, Wonsan, loď Foto: ,
Armáda KĽDR sa posilní o ženy. Kým doteraz bola vojenská služba pre ženy dobrovoľná, od apríla to bude už povinnosť.
debata (17)

Povolávací rozkaz sa bude týkať žien vo veku od 17 do 20 rokov vo všetkých mestách a provinciách a s naplňovaním tohto kroku už KĽDR začala. Dievčatá, ktorých sa povolávací rozkaz týka, musia prejsť tradičnou prehliadkou, pri ktorej zdravotníci kontrolujú fyzickú spôsobilosť a vyšetrujú dievčatá, či netrpia nejakou nákazlivou chorobou.

Pre ženy bola minimálna možná výška pre službu v armáde v roku 2012 znížená na 142 centimetrov, ale tento limit sa údajne veľmi prísne nedodržiava.

Nástup do vojenskej služby je v KĽDR tradične dvakrát do roka – v apríli a auguste. Ženy doteraz mohli absolvovať vojenskú službu na základe dobrovoľného prihlásenia. Do povinnej vojenskej služby ženy nastúpia prvýkrát v apríli tohto roka.

Podľa novej politiky však nebudú musieť ženy stráviť v armáde taký dlhý čas ako muži. Kým pre vojakov je povinná vojenská služba desať rokov, vojačky budú v armáde len do dovŕšenia veku 23 rokov.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #povinná vojenská služba