Ukrajinská armáda: Nemôžeme ešte stiahnuť zbrane, separatisti provokujú

Ukrajinská armáda obvinila proruských separatistov z vyvolávania provokácií pri prístave Mariupoľ, posledného veľkého mesta na juhovýchode Ukrajiny, ktoré doteraz zostáva pod kontrolou vlády.

23.02.2015 11:20
Ukrajina, separatisti Foto: ,
Proruskí separatisti kontrolujú zničené ukrajinské tanky v dobytom Debaľceve.
debata (209)

Podľa ukrajinského velenia kvôli pokračujúcim útokom separatistov tak ešte nenastali podmienky pre stiahnutie ťažkých zbraní z frontu.

„Okolo poludnia sa v nedeľu v obci Kominternove v nárazníkovej zóne začala paľba z tankov na obec Zajčenko, ktorú kontrolujú povstalci. Po tejto paľbe povstalci nahlásili Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), že na nich strieľajú ukrajinskí tankisti,“ povedal hovorca ukrajinských jednotiek v Mariupole Ditrij Čalyj. K podobným provokáciám podľa neho došlo v nedeľu ešte na ďalších dvoch úsekoch frontu. Ukrajinská strana pritom tvrdí, že už 15. februára dodržiava prímerie.

Separatisti naopak hlásia, že ich postavenie pri Mariupole ostreľovali dobrovoľnícke jednotky vládnych síl z tankov a mínometov.

Ukrajina: Zbrane stiahneme, až keď stíchne paľba

Ukrajinské velenie v pondelok upozornilo, že ťažké zbrane začne sťahovať až po tom, čo na fronte zavládne úplné prímerie. „Sme v prvej etape predbežných podmienok, a tou je úplné prerušenie paľby. Keď teroristi prestanú s palebnými prepadmi našich pozícií, naplníme druhý variant. Doteraz však k prerušeniu paľby nedošlo,“ vyhlásil hovorca ukrajinskej protipovstaleckej operácie Anatolij Stelmach. Dodal, že v noci povstalci dvakrát ostreľovali z diel ukrajinské pozície.

Hovorca generálneho štábu Vladyslav Selezňov upozornil, že podľa minských dohôd má stiahnutie ťažkých zbraní z frontu nasledovať po tom, čo stíchnu zbrane, ale doteraz k tomu nedošlo. „Doteraz pokračuje ostreľovanie ukrajinských pozícií, a tak zatiaľ nie je stiahnutie ťažkých zbraní možné,“ povedal.

Podľa minských dohôd majú byť ťažké zbrane – podľa ráže a dostrelu – stiahnuté do takej vzdialenosti, aby medzi nimi vznikla vzdialenosť najmenej 50 kilometrov. Ukrajinská armáda má svoje delá a raketomety sťahovať od frontovej línie, povstalci od línie dotyku z 19. septembra. Sťahovanie zbraní sa má začať do dvoch dňov od prerušenia paľby a dokončiť sa do dvoch týždňov.

209 debata chyba
Viac na túto tému: #prímerie #Ukrajina #kríza na Ukrajine #Mariupol