Británia pomôže ukrajinským vojskám pri výcviku

Britský premiér David Cameron v utorok oznámil zámer vyslať v priebehu marca na Ukrajinu vojakov s úlohou pomáhať tamojšej armáde pri výcviku a varoval pred Ruskom, ktoré bude mať podľa neho v prípade neohrozeného postavenia destabilizujúci účinok na ďalšie krajiny.

25.02.2015 08:28
David Cameron, Británia Foto: ,
Britský premiér David Cameron.
debata (16)

Počas vystúpenia na pôde parlamentu nevylúčil, že Británia v budúcnosti poskytne Ukrajine zbrane, za prístup uprednostňovaný v súčasnosti však označil poskytovanie takzvanej nesmrtiacej podpory.

„V priebehu budúceho mesiaca sa chystáme nasadzovať (na Ukrajine) britský obslužný personál, aby poskytoval poradenstvo a výcvik v taktickom spravodajstve, logistike či zdravotnej starostlivosti,“ povedal Cameron. „Budeme tiež rozvíjať delostrelecký výcvikový program s Ukrajincami, aby sme zlepšili odolnosť ich síl.“ Premiér pritom zdôraznil, že Briti sa budú zdržiavať ďaleko od frontových línií a nebudú sa zapájať do žiadnych bojových operácií.

„Ak sa nepostavíme Rusku, dlhodobo to bude pre nás všetkých hlboko poškodzujúce, pretože budeme svedkami ďalšej destabilizácie. Nabudúce to bude Moldavsko alebo jeden z Pobaltských štátov,“ tvrdí Cameron.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #David Cameron