OBSE: Ukrajina sa nachádza na rozhraní vojny a mieru

Vysokí predstavitelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v piatok vyhlásili, že vývoj na Ukrajine dospel do momentu, ktorý môže rozhodnúť o vojne alebo mieri.

27.02.2015 21:23
Ukrajina, proruskí separatisti, proruskí... Foto: ,
Na snímke proruskí ozbrojenci neďaleko Debaľceva.
debata (65)

Vedúci monitorovacej misie na Ukrajine Ertugrul Apakan počas príhovoru adresovaného členom Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN) skonštatoval, že rozsah bojových operácií v celej konfliktnej zóne sa v uplynulých dňoch výrazne znížil a znepriatelené strany tiež sčasti stiahli ťažké zbrane, paľba však do určitej miery pokračuje v okolí doneckého letiska, ktorého sa nedávno zmocnili separatisti, a juhovýchodného prístavu Mariupoľ pod kontrolou Kyjeva.

Diplomatka Heidi Tagliaviniová, ktorá zastupovala OBSE počas rokovaní o najnovšom prímerí na Ukrajine, terajšiu situáciu označila za možný „bod zvratu v ukrajinskom konflikte“. „Zdá sa, že stojíme na križovatke, kde čelíme hrozbe ďalšieho stupňovania konfliktu alebo kde preváži zdravý rozum, zodpovednosť a ľudskosť a my sa budeme schopní vydať na cestu k mieru.“ Obaja predstavitelia OBSE sa prihovorili BR OSN prostredníctvom videoprenosu z Kyjeva.

Na východe Ukrajiny v piatok pokračovalo sťahovanie ťažkých zbraní z frontovej línie. Povstalci, ktorí začali zbrane sťahovať už pred dvoma dňami, tvrdia, že proces na 90 percent ukončili. Vládne sily začali so sťahovaním len vo štvrtok, pričom ako dôvod meškania uviedli pokračujúce ostreľovanie zo strany povstalcov. Armáda podľa hovorcu ministerstva obrany zostáva v pohotovosti a je pripravená čeliť prípadnej povstaleckej ofenzíve.

65 debata chyba
Viac na túto tému: #OBSE #kríza na Ukrajine