Odvolali predsedu Nobelovho výboru. Prvýkrát v histórii

Nórsky Nobelov výbor, ktorý každoročne rozhoduje o víťazovi Nobelovej ceny mieru, v utorok vôbec po prvý raz vo svojej histórii odvolal svojho predsedu, Thorbjorna Jaglanda, ktorý na čele výboru stál šesť rokov. Počas nich však mená držiteľov prestížneho ocenenia vyvolali široké diskusie a pochybnosti.

04.03.2015 15:53
Thorbjorn Jagland, Nobelova cena Foto: ,
Thorbjorn Jagland
debata (14)

Výbor v utorok zasadol v novom zložení, o ktorom rozhoduje nórsky parlament. Väčšinu v ňom získali pravicové strany, a tie sa rozhodli expremiéra Jaglanda odvolať.

Stalo sa tak prvýkrát za 114 rokov fungovania tohto orgánu. Novou predsedníčkou výboru sa stala exministerka a jeho dlhoročná členka Karin Kullmannová-Fiveová. Bývalý predseda však členom orgánu zostáva.

Jagland stál na čele Nobelovho výboru od roku 2009. Už v tom roku výbor udelil Nobelovu cenu mieru Barackovi Obamovi, ktorý na poste amerického prezidenta nepôsobil ani rok. O rok neskôr dostal cenu čínsky disident Liou Siao-po, čo vyvolalo pobúrenie Pekingu a narušenie nórsko-čínskych vzťahov.

V roku 2012 zase vyvolalo kontroverzie udelenie ceny Európskej únii. V roku 2014 sa spoludržitelkou ceny mieru stala pakistanská tínedžerka Malála Jusafzajová.

Výbor bude o držiteľovi Nobelovej cenu v roku 2015 rozhodovať už pod vedením Kullmannovej-Fiveovej a vyberať bude z takmer 280 nominovaných osôb a organizácií.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #odvolanie #Nórsko #Nobelova cena