Líbyjské letisko ovládané milíciami bombardovali armádne lietadlá

Letectvo medzinárodne uznávanej líbyjskej vlády, ktorá sídli v Tobrúku, v stredu zaútočilo na vojenské letisko v Tripolise. Išlo o reakciu na útok neznámych lietadiel, ktoré naopak napadli vládne letisko.

04.03.2015 22:43
debata (19)

K vyhroteniu násilia v tejto severoafrickej krajine došlo len deň pred konaním mierových rozhovorov medzi znepriatelenými stranami pod záštitou OSN, poznamenala agentúra Reuters.

Dve neoznačené lietadlá v stredu bombardovali letisko v západolibyjskom meste Zintán, ktoré má pod kontrolou medzinárodne uznávaná vláda. V dôsledku útoku prestala na letisku fungovať elektrina, jeho ranvej ale nijako poškodená nebola, uviedol nemenovaný miestny predstaviteľ.

Zintán sa stal už skôr terčom útokov milícií, ktoré si hovoria Líbyjský úsvit. Tie od vlaňajšieho augusta ovládajú metropolu Tripolis a vytvorili si tam vlastnú vládu.

Niekoľko hodín na to armádne lietadlá pod velením generála Chalífa Haftara v odvete zaútočili na letisko v Tripolise. Strely údajne zasiahli miestnu pristávaciu dráhu, ale nespôsobili veľké škody.

„Podnikli sme letecké údery na letisko Mitiga. Budeme v nich pokračovať, pretože je nelegálne a umožňuje, aby odtiaľto štartovali lietadlá a bombardovali Zintán,“ uviedol hovorca Haftarových jednotiek.

Líbya sa po zvrhnutí vlády Muammara Kaddáfího v roku 2011 prepadla do chaosu. V krajine existujú dva parlamenty a dve vlády. Zmätky a bezvládie využili radikáli napojení na radikálov z organizácie Islamský štát, ktorí v uplynulých mesiacoch obsadili Sýriu a Irak, a snažia sa získať väčší vplyv.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #lietadlá #bombardovanie