Najlepšie sa žije vo Viedni, má lacnú dopravu a kvalitnú zdravotnú starostlivosť

Viedeň, Zürich a Auckland. To sú tri mestá, ktoré svojim obyvateľom ponúkajú najlepšiu kvalitu života. Vyplýva to z rebríčka, ktorý každoročne zostavuje americká poradenská spoločnosť Mercer.

05.03.2015 16:37
Viedeň Foto:
V rebríčku miest, ktoré ponúkajú svojim obyvateľom najkvalitnejšie podmienky na život, vedie Viedeň už šiesty rok. Na snímka Námestie Márie Terézie.
debata (17)

V najnovšom rebríčku, do ktorého sa premieta napríklad úroveň bezpečnosti, politická stabilita či vzdelávací systém, ale aj kvalita životného prostredia či pestrosť kultúrnej ponuky, skončila Bratislava až na 81. mieste. Slovenskú metropolu predbehla aj Praha, ktorá sa nachádza na 68. mieste. Na poslednom, 230. mieste, skončil Bagdad.

Mercer pri zostavovaní prehľadu uplatňuje štyridsať kritérií a Viedeň v tabuľke dominuje už šiesty rok za sebou. Rakúska metropola boduje najmä vďaka primeraným cenám bývania, premyslenému a lacnému systému verejnej dopravy, zdravotnej starostlivosti a bohatej kultúrnej scéne.

V najlepšej desiatke tento rok prevažujú európske mestá. Okrem Viedne a Zürichu je to štvrtý Mníchov, Düsseldorf , ktorý skončil na šiestom mieste, Frankfurt nad Mohanom na siedmom, Ženeva na ôsmom a Kodaň na deviatom mieste. Známe svetové veľkomestá naopak zaostávajú. Londýn je 40., New York a Tokio zhodne 44. a Šanghaj 101.

Oproti minuloročnému poradiu si najviac polepšili poľské mestá Varšava a Vratislav, naopak, prepadli sa napríklad Buenos Aires, Moskva, Kyjev či Tripolis.

Prvých desať miest v rebríčku

Poradie Mesto Štát
1. Viedeň Rakúsko
2. Zürich Švajčiarsko
3. Auckland Nový Zéland
4. Mníchov Nemecko
5. Vancouver Kanada
6. Düsseldorf Německo
7. Frankfurt Německo
8. Ženeva Švajciarsko
9. Kodaň Dánsko
10. Sydney Austrália
17 debata chyba
Viac na túto tému: #Viedeň #kvalitný život