Islamisti zaútočili na ropné pole v Líbyi, po útoku je nezvestný aj český občan

Líbyjská štátna ropná spoločnosť v sobotu potvrdila, že po piatkovom útoku islamistov na ropné pole Ghaní na juhu Líbye je nezvestných najmenej sedem cudzincov. České ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo, že medzi nezvestnými je aj český občan.

07.03.2015 19:49
Islamský štát Foto:
Islamisti zaútočili na ropné pole v Líbyi, po útoku je nezvestných desať cudzincov. /Ilustračné foto/
debata (35)

Podľa líbyjských úradov zmizol tiež Rakúšan, Filipínčan a občan nemenovanej africkej krajiny.

„Cudzinci z rakúskej ropnej spoločnosti, ktorá pole spravovala, sú stále nezvestní. V túto chvíľu nevieme, aký je ich osud,“ uviedol hovorca líbyjskej spoločnosti Muhammad Hariri.

Český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek uviedol, že je nezvestných približne desať cudzincov. České úrady podľa neho preverujú možnosť, že zahraničných pracovníkov uniesli. Dodal, že k útoku sa zatiaľ neprihlásila žiadna skupina.

Pre Českú televíziu však Zaorálek povedal, že za incidentom sú s veľkou pravdepodobnosťou ozbrojenci z hnutia Islamský štát. Česká vláda zvolala na pondelok mimoriadnu schôdzu.

Čecha nezabili ani nezranili, ide zrejme o únos

„Platí to, že český občan je nezvestný. Tento výraz je v tejto chvíli najpresnejší. Podľa všetkých informácií nebol totiž zabitý ani zranený,“ povedal Zaorálek pre portál iDnes.cz.

Zaorálek zdôraznil, že v Líbyi ide o tzv. samozvanú skupinu Islamský štát. „Je to zločinecká skupina, ktorá sa na území Líbye vyhlásila za Islamský štát. Je to len tisícka ľudí, ktorí použili tuto nálepku. Nie sú úplne bez väzby na Islamský štát v Iraku a Sýrii, sú tam personálne prepojenia, ale je to pomerne voľné,“ doplnil.

Radikáli zaútočili na ropné pole Ghaní na juhu Líbye v piatok, zabili pritom 11 jeho strážcov, niektorým z nich usekli hlavy. Miestne sily potom získali nad ropným poľom opäť kontrolu.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Islamský štát #ropné pole