Poľsko chce od USA kúpiť strely pre ponorky

Poľsko požiadalo Spojené štáty, či by si od nich nemohlo kúpiť strely s plochou dráhou Tomahawk pre svoje nové ponorky. Vyhlásil to poľský minister obrany Tomasz Siemoniak.

12.03.2015 09:44
debata (15)

Poliaci už v minulých mesiacoch oznámili, že majú v pláne rozsiahlu modernizáciu svojich ozbrojených síl. V novembri schválená nová stratégia bezpečnosti a obrany krajiny vraj vyplýva „z rastúcej konfrontačnej politiky Ruska“.

„Chceme, aby naše ponorky boli vybavené aj riadenými strelami,“ uviedol Siemoniak v poľskom rozhlase. Zmienil sa tiež o vojenskom cvičení NATO, ktoré sa tento rok uskutoční v Poľsku. Podľa Siemoniaka sa na ňom má zúčastniť asi 10-tisíc vojakov krajín aliancie, z toho asi 5-tisíc z novovytvorených jednotiek veľmi rýchleho nasadenia (Very High Readiness Joint Task Force – VJTF).

Na vzniku týchto jednotiek sa NATO dohodlo len nedávno. Mali by v prípade ohrozenia niektorej členskej krajiny dokázať na jej území zasiahnuť v priebehu niekoľkých dní, najčastejšie sa hovorí už o 48 hodinách.

Poľský prezident Bronislaw Komorowski vlani na začiatku novembra schválil novú stratégiu bezpečnosti a obrany krajiny nutnú vzhľadom na aktuálne hrozby pre regionálnu bezpečnosť. Dokument sa týka obranných, politických a ekonomických štruktúr na všetkých úrovniach, od hasičov cez záložníkov až po profesionálnu armádu a výzvednej služby. Nabáda k väčšej ochrane štátnych hraníc, ekonomiky, financií a elektronických dát.

Ako k tomu vtedy napísal denník Gazeta Wyborcza, v dokumente sa okrem iného konštatuje, že negatívny vplyv na regionálnu bezpečnostnú situáciu „má obnovovanie mocenského postavenia Ruska (…) sprevádzané zvyšovaním konfrontačnej politiky Ruskej federácie, ktorej príkladom je konflikt na Ukrajine, vrátane anexie Krymu“.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Rusko #USA #armáda #ponorky