Pakistan: Kresťania vyšli do ulíc. Nikto nás pred talibancami nechráni, tvrdia

Pakistanskí kresťania zablokovali ulice v meste Lahaur na východe krajiny na protest proti dvom samovražedným útokom Talibanu, ku ktorým došlo priamo pred kostolmi. Útoky si vyžiadali 15 mŕtvych a takmer 80 zranených.

16.03.2015 12:56
Pakistan, kresťania, útok, Taliban Foto: ,
Dievčatá oplakávajú smrť svojich blízkych, ktorí neprežili teroristické útoky v kresťanských kostoloch. Samovražední atentátnici sa odpálili pri vchodoch priamo počas nedeľných bohoslužieb.
debata

Pakistanské úrady oznámili, že všetky kresťanské školy zostanú v pondelok zatvorené a vyzvali kresťanov, aby zachovali pokoj. V pondelok sa majú konať pohreby obetí a smútočné obrady.

Dievčatá oplakávajú smrť svojich blízkych,...
Nedeľňajšie útoky teroristov v Lahaure boli pre...
+9Talibanskí útočníci zabili 15 ľudí, ďalších...

Samovražední atentátnici s vestami plnými výbušnín sa odpálili niekoľko minút za sebou na kresťanskom predmestí Lahauru. Terčom boli dva kostoly, katolícky a protestantský, ktoré stoja blízko seba.

Atentátnici si vybrali čas, kedy bude v kostole najviac ľudí, teda počas nedeľných bohoslužieb. Podľa svedkov rýchly zásah bezpečnostných strážcov zabránil oveľa väčšiemu počtu obetí, keďže atentátnikom nedovolili vstúpiť priamo do kostolov.

Nedeľňajšie útoky teroristov v Lahaure boli pre... Foto: Reuters, MOHSIN RAZA
Pakistan, kresťania, útok, Taliban Nedeľňajšie útoky teroristov v Lahaure boli pre tamojších kresťanov obrovským šokom. Ženy oplakávajú svojich blízkych, ktorí prišli v kostoloch o život.

Útoky odsúdil v pondelok pakistanský minister vnútra Čaundrí Nisar Ali Chán a označil ich za „neľudský teroristický čin“. Podľa neho atentáty odrážajú „frustráciu“ radikálov v čase, keď čelia rozsiahlej vojenskej ofenzíve. Tú spustili pakistanské bezpečnostné zložky vlani v júni. „Zmenšili sme priestor, v ktorom môžu operovať,“ vyhlásil Chán.

Po útokoch rozhorčené davy kresťanov zatarasili diaľnice a vyplienili autobusovú stanicu. V pondelok demonštranti pokračovali v blokáde ulíc Lahauru, Faisalabadu a ďalších východopakistan­ských mestách. V Lahaure demonštranti znemožnili fungovaniu mestskej hromadnej dopravy.

Ľudia plačú nad telom malého chlapca, ktorý sa... Foto: Reuters, MOHSIN RAZA
Pakistan, kresťania, útok, Taliban Ľudia plačú nad telom malého chlapca, ktorý sa stal obeťou talibancov na kostoly počas nedeľných bohoslužieb.

Láhaur, ktorý je správnym strediskom najbohatšej a najľudnatejšej pakistanskej provincie Pandžáb, je všeobecne považovaný za pokojný oproti mnohým iným oblastiam v Pakistane. Aj tu sa však začal prejavovať rast násilia po tom, ako vláda vlani neuspela so snahou o mierové rokovania s Talibanom.

Kresťania sa na celkom počte 180 miliónov obyvateľov Pakistanu podieľajú necelými dvoma percentami. Mnohí z nich obviňujú vládu, že robí málo pre ich ochranu. Politici vraj rýchlo prichádzajú s kondolenciami po útoku na kresťanov, sú však pomalí v konaní zameranom na zvýšenie ich bezpečnosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #kresťania #Taliban #Pakistan #samovražedný útok