Čečenka uniesla deti z Holandska k sýrskym džihádistom

Pred pätnástimi rokmi prišla nenápadne ako tisíce imigrantov do Holandska. Čečenská utečenka (32) sa však teraz stala sledovanou osobou.

18.03.2015 08:51
debata (2)

Po tom, čo holandská prokuratúra oznámila, že uniesla dve svoje deti vo veku 8 a 7 rokov do Sýrie. Bez toho, aby o tom vedel ich holandský otec.

„Cieľom únosu je pripojenie sa k Islamskému štátu,“ konštatuje sa v stanovisku prokuratúry citovanom agentúrou BBC. Matka zaobstarala staršiemu chlapcovi a dcére falošné pasy, ktoré im umožnili opustiť krajinu v čase, keď bola s ich otcom už v rozvodovom konaní. Únos sa jej podaril napriek tomu, že otec detí upozorňoval úrady na plán Čečenky.

Podľa BBC oficiálne miesta v Amsterdame vyhlásili, že ide o prvý prípad svojho druhu a konanie matky prokuratúra klasifikovala ako únos. Na Čečenku už vydali medzinárodný zatykač. Únoskyňa, ktorej meno neoznámili, žila v Maastrichte, ale od konca októbra minulého roku ženu aj deti tam nikto nevidel.

„Najprv sa neúspešne pokúšala vycestovať z Nemecka. Neskôr zamierila do Belgicka a odtiaľ do Grécka a napokon do Sýrie,“ povedal pre holandskú televíziu NOS Bart den Hartig z prokuratúry. Podľa miestnych médií žena pricestovala do Holandska v roku 1999 a o niekoľko rokov sa jej správanie začalo radikalizovať. Jej bývalý muž sa obával o osud detí. Bol to aj jeden z dôvodov, prečo požiadal učiteľov, aby ho informovali o každom nezvyčajnom konaní Čečenky.

Napokon mu oznámili, že požiadala o vytlačenie leteniek z Düsseldorfu do Grécka na školskej tlačiarni. Keď na žiadosť manžela prišli policajti do bytu ženy, bol už prázdny.

Napriek tomu, že matka aj s deťmi zmeškali lietadlo z Düsseldorfu, podarilo sa im o dva týždne neskôr odletieť z Belgicka. A to napriek tomu, že v tom čase už existoval zatykač a fotografie detí zverejnili holandské aj nemecké médiá. Podľa doterajších výsledkov vyšetrovania sa v januári Čečenka telefonicky spojila s matkou a oznámila jej, že je aj s deťmi v severosýrskom meste Rakka, v bašte džihádistov z tzv. islamského štátu. Holandské úrady priznali, že sotva môžu niečo urobiť pre návrat aspoň detí po tom, čo prekročili sýrsku hranicu.

Predpokladá sa, že asi 200 Holanďanov vrátane niekoľkých mladistvých sa pridalo k džihádistom v Sýrii a v Iraku.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #únos detí #Islamský štát