Indonézia ukončila pátranie po obetiach pádu lietadla AirAsia

Indonézia odvolala pátranie po zostávajúcich obetiach nehody lietadla spoločnosti AirAsia, ktoré sa zrútilo vlani 28. decembra so 162 ľuďmi na palube. Informovala o tom v stredu agentúra AP. Doteraz sa našlo 106 tiel.

18.03.2015 12:22
debata

Lietadlo zmizlo z radarov počas letu z druhého najväčšieho indonézskeho mesta Surabaya do Singapuru. Podľa rozboru letových záznamov bol stroj v dobrom technickom stave a vo chvíli, keď spadol, ho riadil druhý pilot Remi Emmanuel Plesel. Predtým ako bol s lietadlom prerušený kontakt, oznamoval riadiacej veži, že sa blíži k nebezpečným mrakom. Pred pádom vraj airbus pri stúpaní prekročil rýchlostný limit.

Hlavná pátracia a záchranná operácia bola ukončená už 3. marca, hľadanie v menšom rozsahu aj napriek tomu pokračovalo ešte ďalšie dva týždne na žiadosť rodín obetí. Niektoré telá boli objavené až pri ostrove Sulawesi, asi 1 000 kilometrov východne od miesta nešťastia.

Minulý týždeň sa potápačom podarilo vyzdvihnúť ešte tri telá obetí. Operačný riaditeľ národného pátracieho a záchranného úradu Tatang Zaenudin oznámil, že záverečné pátracie operácie skončili v utorok večer. Úrad plánuje, že budúci týždeň vezme na miesto nehody príbuzných obetí, aby tam rozptýlili kvety.

debata chyba
Viac na túto tému: #pátranie #indonézia #letecká havária