Pri útoku na Adenskom letisku v Jemene zomrelo päť ľudí

Stúpenci bývalého jemenského prezidenta Alího Abdalláha Sáliho vo štvrtok ráno zaútočili na letisko v juhojemenskom Adene a pri prestrelke bolo zabitých najmenej päť ľudí a 13 osôb bolo zranených. Letisko prerušilo prevádzku a z lietadla mieriaceho do Káhiry boli evakuovaní pasažieri. Na slobodu sa vo štvrtok v Jemene dostali dve ženy unesené vo februári - Francúzka a jej miestna tlmočníčka.

19.03.2015 13:28
Mideast Yemen Foto: ,
Medzinárodné letisko v Adene bolo po útoku evakuované.
debata (1)

Podľa polície sa boje v blízkosti letiska začali už v noci a ozbrojencom hlásiacim sa k Sálihovi sa podarilo dostať sa do areálu letiska. Ochranka strážiaca letovú dráhu v obrnených autách ich paľbu opätovala. Na mieste zasahovali aj tanky a obrnené vozidlá.

Z lietadla, ktoré malo odštartovať do Káhiry, evakuovali do letiskovej budovy asi sto pasažierov. Svedkovia opisujú, že sa z miesta ozývali výbuchy a paľba, letiskový pozemok zasiahli najmenej dve delové strely.

Proti stúpencom prezidenta Alího Abdalláha... Foto: Reuters, STRINGER
YEMEN-SECURITY/ADEN Proti stúpencom prezidenta Alího Abdalláha Sáliho zasiahli aj tanky.

Podľa agentúry Reuters sa boje rozšírili aj do obývaných častí Adenu a policajti tam uzavreli cesty. Po štyroch hodinách sa situácia upokojila. Do Adenu sa vo februári uchýlil prezident Abdar Rabbi Mansúr Hadí, ktorého neskôr nasledovala aj vláda. Unikli z domáceho väzenia, v ktorom boli od januára, keď povstaleckí šiiti zaútočili v hlavnom meste Saná na vládne budovy.

Šiiti obsadili hlavné mesto už vlani v septembri s tým, že chcú Jemen oslobodiť od skorumpovaného vedenia. Hadí a vláda rezignovali, ale prezident po úteku do Adenu rezignáciu stiahol a teraz sa snaží získať si priazeň juhojemenských kmeňov.

Armádni vojaci zabezpečujú poriadok v uliciach... Foto: Reuters, STRINGER
YEMEN-SECURITY/ADEN Armádni vojaci zabezpečujú poriadok v uliciach Adenu po útoku.

Štvrtkový boj môže súvisieť so sporom o velenie Adenskej vojenskej posádky. Hadí údajne odvolal jej doterajšieho veliteľa generála Abdala Hafiza Sakkáfa a nahradil ho dôstojníkom zo svojich oddielov. Sakkáf mu však odmietol velenie odovzdať. V posádke je až 2 000 vojakov. Sálih musel odstúpiť v roku 2012 po politických protestoch, má však stále veľa stúpencov a Sakkáf je jedným z nich.

Francúzku Isabellu Primeovú a jej tlmočníčku uniesli ozbrojenci v februári v hlavnom meste Saná a vo štvrtok ich prepustili na slobodu. Nie je jasné, či po dohode alebo za výkupné. Jemenka na Facebooku napísala, že s ňou zaobchádzali zle. „Moje telo zažilo zlé zaobchádzanie, poníženie a bitku,“ oznámila. Správu o prepustení zverejnili miestne kmene a zatiaľ nie je jasné, kde obe ženy sú.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #letisko #Jemen