Oligarcha Kolomojskij hrá vabank

Dnepropetrovský gubernátor a jeden z najbohatších Ukrajincov Igor Kolomojskij vymenil v nedeľu dočasne svoju kanceláriu v Dnepropetrovsku za kyjevskú centrálu firmy UkrTransNafta. Spoločne s ozbrojencami z práporu dobrovoľníkov, ktorých od začiatku tzv. antiteroristickej operácie v Donbase financuje, vyhnal vládou dosadený manažment a zatiaľ slovne udržal v stoličke šéfa firmy svojho človeka.

24.03.2015 10:00
14-KOLOMOJSKIJ Foto:
Dnepropetrovský gubernátor a jeden z najbohatších Ukrajincov Igor Kolomojskij.
debata (187)

„Za škandálom v súvislosti so štátnou firmou Ukrtransnafta je skupina firiem Kontinium kontrolovaná biznismenom a poslancom parlamentu Igorom Jeremejevom,“ povedal Kolomojskij po „akcii“ v centre Kyjeva.

Podľa viacerých politológov pravdu treba však hľadať kdesi inde. Oligarcha znervóznel po tom, čo stratil kontrolný balík v Naftogaze Ukrajina prospech štátu a ktorá je súčasťou práve UkrTransNafty. Stratil tak milióny zo zisku a z dividend, ktorými financoval dobrovoľnícke prápory. Oddiely, z ktorých väčšina sa dodnes odmieta podriadiť ministerstvu obrany alebo vnútra. Porošenko v pondelok rezolútne vyhlásil, že nedovolí budovanie súkromných armád.

„Územná obrana bude podriadená jasnej armádnej hierarchii. V krajine nebude ani jeden gubernátor, ktorý by mal k dispozícii súkromnú armádu. Bodka,“ cituje prezidenta agentúra UNIAN. Z politického hľadiska ide napríklad podľa politológa Vladimira Fesenka na Ukrajine o „bezprecedentný prípad“. Podľa neho je to hodená rukavica ďalšiemu oligarchovi – prezidentovi Petrovi Porošenkovi.

„Doteraz sa oligarchovia a gubernátori nikdy otvorene nepostavili proti hlave štátu. Mohli s ním bojovať v zákulisí,“ povedal Fesenko. Podľa neho terajšie ticho je iba zmrazeným konfliktom Kolomojského s Porošenkom, ktorý celý spor „uzavrel“ pokarhaním oligarchu. "Kolomojského však nevyhodí z kresla gubernátora. Bolo by to veľmi riskantné,“ myslí si kyjevský politológ.

„Bolo to veľmi mäkké rozhodnutie,“ tvrdí v súvislosti s „trestom“ politológ Michail Pogrebinskij. Podľa neho nejde len o finančnú stránku sporu. "Konflikt s oligarchom bude pokračovať aj na na pôde parlamentu, kde má medzi poslancami Kolomojskij mnoho stúpencov. "Navyše môže rátať s veľkou podporou svojich práporov,“ pripomína Pogrebinskij. Ako informovali viaceré agentúry, niektoré jednotky dobrovoľníkov už v pondelok opustili front na juhovýchode a smerujú do Kyjeva „urobiť poriadok s niektorými politikmi“.

O tom, že nejde len o miliardy, ktoré má napokon Kolomojskij stále uložené v bankách v západnej Európe, ale aj v USA, svedčia jeho otvorené vyjadrenia o situácii v samozvaných Doneckej a Luhanskej republike. Zatiaľ čo prezident Porošenko hovorí o „okupantoch“ a „teroristoch“ oligarcha pre mnohých nečakane tvrdil niečo iné. A to v čase, keď sa povstalci aj Kyjev vzájomne obviňujú z opätovného použitia ťažkých zbraní na línii frontu.

„Nemyslím si, že za všetkým je Putin. Existujú dva subjekty, ktoré neuznávame. A to je DĽR a LĽR, ale ktoré žiaľ existujú,“ povedal Kolomojskij v rozhovore pre televíziu TCH. Podľa neho Kyjev žije v mylnej predstave, že musí rokovať iba s Putinom. „Ibaže tam (v LĽR a DĽR – pozn. red.) majú svoje vedenie, ľudí, ktorí riadia spomínané subjekty. Časť Doneckej a Luhanskej oblasti nejako predsa len žije. Je tam 1,5 až 2 milióny ukrajinských občanov,“ pripomenul Kolomojskij. Zároveň upozornil, že tamojší obyvatelia plne podporujú Alexandra Zacharčenka a Igora Plotnického, lídrov odporcov vládnej moci v Kyjeve.

„Nie som presvedčený o tom, že ak by sa tam dnes uskutočnili voľby podľa ukrajinských zákonov, tak by tam ľudia nevolili Zacharčenka a Plotnického,“ zhrnul oligarcha, ktorého len ťažko podozrievať z náklonnosti k povstalcom. Jeho postoj k nim dokumentuje podľa viacerých pozorovateľov, že jeho skutočným politickým cieľom je federácia Ukrajiny a zachovanie si kontroly nad „výnosným kúskom“ krajiny. „Kolomojskij hrá vabank,“ tvrdí v tejto súvislosti politológ Pogrebinskij.

Aj povstalci okamžite zareagovali na možno pre viacerých nečakanú Kolomojského úprimnosť. „Je to skôr signál pre Porošenka ako pre nás. Ide o definovanie postojov. Už po niekoľkýkrát útočí Kolomojskij na autoritu Porošenka,“ povedal pre agentúru RSN Denis Pošlin, jeden z vyjednávačov separatistov na rozhovoroch v Minsku.

Podľa Andreja Denisenka, ukrajinského poslanca za Blok Porošenka, ktorý spoločne s viacerými poslancami opúšťa na protest spomínanú frakciu, práve v bieloruskej metropole vraj prezident súhlasil so žiadosťou Vladimira Putina odvolať Kolomojského a „zlikvidovať Pravý sektor“ nacionalistu Dmytra Jaroša.

Ukrnafta

Je najväčšou ukrajinskou ropnou spoločnosťou, ktorá produkuje viac ako 86 % ropy, 28 % plynového kondenzátu a 16 % plynu z celkovej produkcie uhľovodíkov na Ukrajine. Kontrolný balík akcií patrí Naftogazu Ukrajina, v ktorom má Kolomojskij 42 %. Väčšinu kontroluje štát. Donedávna to bolo v opačnom pomere, ale poslanci v parlamente to zmenili.

DĽR A LĽR

Obyvatelia Doneckej a Luhanskej oblasti začiatkom apríla roku 2014 odmietli na mítingoch legitimitu februárového prevratu na Ukrajine a vyhlásili vznik tzv. národných republík, ktoré po májovom referende získali suverenitu a neskôr vytvorili zväz Novorossia. V Kyjeve však neuznávajú samozvanú DĽR ani LĽR.

© Autorské práva vyhradené

187 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #oligarcha #kolomojskij