Hollande telefonoval Rúhánímu, vyzval na trvalú dohodu s Iránom

Francúzsky prezident François Hollande vyzval k posunu smerom k "trvalej, pevnej a overiteľnej" dohode s Iránom, ktorá zaistí, že Teherán nebude mať prístup k jadrovým zbraniam. Hollande to podľa Elyzejského paláca vyhlásil počas štvrtkového telefonátu s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním.

26.03.2015 18:55
debata (8)

Irán a zástupcovia šiestich mocností – piatich stálych členov Bezpečnostnej rady a Nemecka – sa minulý týždeň v Ženeve snažili dosiahnuť dohodu o spornom iránskom jadrovom programe. Proti takejto dohode v poslednej dobe vystupovalo najmä Francúzsko.

Paríž sa stavia proti unáhlenému rušeniu sankcií a žiada, aby iránske jadrové aktivity boli obmedzené na dlhšiu dobu, než ako návrh dohody zatiaľ predpokladá.

Štvrtkový rozhovor oboch politikov je ojedinelou výmenou názorov medzi Teheránom a Parížom a mohol by predstavovať pokus, ako dostať rokovania zo slepej uličky, napísala agentúra Reuters.

Úrad francúzskeho prezidenta uviedol, že telefonický rozhovor sa uskutočnil na žiadosť iránskej hlavy štátu. Francúzsky prezident počas neho vyzdvihol legitímne práva Iránu používať jadrovú energiu na mierové účely. Apeloval zároveň na to, že všetci musia pracovať „podľa svojho najlepšieho presvedčenia na trvalej, pevnej a overiteľnej dohode o iránskom jadrovom programe, ktorá zaistí, že Irán nebude mať prístup k jadrovej zbrani,“ stojí podľa agentúry AFP vo vyhlásení Elyzejského paláca.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #Hasan Rúhání #Francois Hollande #iránsky jadrový program