Lídri Srbska a Kosova spolu prvýkrát hovorili priamo

Lídri Srbska a Kosova spolu v stredu večer prvýkrát od vojny hovorili bez sprostredkovateľa. Večerný telefonický rozhovor sa uskutočnil s paralelne prebiehajúcou konferenciou balkánskych ministrov zahraničia a dopravy v Prištine.

26.03.2015 20:02
debata (2)

Na tej sa zúčastnili aj členovia srbskej vlády, pričom išlo o ich prvú oficiálnu návštevu Kosova od roku 2008, kedy územie vyhlásilo nezávislosť. Z obsahu telefonátu ani jedna zo zúčastnených strán veľa neprezradila.

Srbský premiér Aleksandar Vučič však uviedol, že sa so svojím kosovským náprotivkom Isom Mustafom v rozhovore dotkol témy etnických Srbov žijúcich v prevažne Albáncami obývanom Kosove. Mustafa uviedol, že telefonát inicioval Vučič, ktorý to však nepotvrdil.

Srbsko suverenitu Kosova neuznáva, napätie vo vzájomných vzťahoch krajín sa však v posledných rokov čiastočne uvoľnilo, k čomu prispelo najmä pobádanie zo strany EÚ, ku ktorej by sa obe krajiny časom radi pripojili.

V minulosti boli rozhovory medzi Srbskom a Kosovom realizované vždy s pomocou EÚ, OSN či iných zahraničných síl. Srbsko teraz dúfa, že priamym rokovaním s Kosovom sa mu podarí zlepšiť si imidž v prístupových rokovaniach s EÚ, v ktorých je podmienkou práve urovnanie jeho vzťahov s Kosovom.

„Už aj samotný fakt, že k priamemu kontaktu prišlo bez nutného uľahčovania prostredníctvom Bruselu, znamená nový výsledok v dialógu,“ uviedla šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová.

Nezávislosť Kosova uznáva celosvetovo viac ako 100 štátov, pričom z pomedzi EÚ je to 23 z 28 krajín. „Dohodli sme sa, že pri naliehavých záležitostiach na území budeme hľadať riešenia priamou komunikáciou,“ dodal na margo telefonátu kosovský premiér Mustafa.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Kosovo #Aleksandar Vučič #Isa Mustafa