Jemen: Rozhodne operácia Rozhodujúca búrka?

Rozpad Jemenu v doterajších hraniciach je prakticky neodvratný, domnieva sa taliansky politológ Guido Olimpio v reakcii na najnovší vývoj v krajine.

28.03.2015 08:00
Jemen, nepokoje Foto:
Šiítski povstalci mávajú v Saná zbraňami počas demonštrácie proti pokračujúcim náletom lietadiel Saudskej Arábie.
debata (2)

„Divočina, kde prítomnosť samopalov je prirodzenejšia ako autá, s nekontrolova­teľnými hranicami a neexistujúcou vládnou mocou je rajom pre extrémistov napríklad z hnutia Al-Kajdá,“ reaguje spravodajca denníka Corriere della Sera na pokračujúcu saudskoarabskú operáciu Rozhodujúca búrka. Lietadlá Rijádu aj v piatok zaútočili v provincii Sáda na severe Jemenu, ktorú považujú za baštu šiitských povstalcov.

"Sotva to však zabráni islamským extrémistom z Al-Kajdá či z tzv. Islamského štátu ďalej budovať základne a lákať dobrovoľníkov dokonca aj z Európy. V skutočnosti sú extrémisti už dávno v Jemene, kde niekoľko rokov bojujú proti armáde a Američanom,“ pripomína Alexej Malašenko z Carniegeho centra.

A bojovať je s čím. Vojenský arzenál je v krajine obrovský. Podľa najnovších odhadov má 25 miliónov Jemenčanov v rukách asi 60 miliónov rôznych zbraní. „Rijádu nepomôže ani ďalšia vojenská expanzia. Šiitov totiž vojensky nemožno poraziť,“ tvrdí politológ pre portál Politcom. V tejto súvislosti šéf Inštitútu Blízkeho východu Jevgenij Satanovskij v narážke na pokračujúce bombardovanie Rijádom pripomína, že „vojna sa zo vzduchu nevyhráva“.

„A o pozemnej operácii pochybujem, pretože Rijád s ňou nemá dobré skúsenosti z čias, keď pred rokmi šiiti na hraniciach s kráľovstvom porazili jeho jednotky na hlavu,“ upozornil Satanovskij. Aj preto sa i on prikláňa k predpokladu, že Rijád bude nakoniec nútený rokovať so šiitskými klanmi. „Otázkou však je, či s tým vzbúrenci budú súhlasiť, ako to bolo pred rokmi,“ dodal politológ. Veľkú nádej nevkladá ani do víkendového rokovania Ligy arabských štátov v Egypte, ktorú považuje za „miesto, kde väčšinou mlátia prázdnu slamu“.

„Ako študenti sme vtipkovali: nečakaj štipendium rovnako ako arabskú jednotu,“ spomína s dávkou irónie Aleksandr Goľc, znalec pomerov na Blízkom a Strednom východe. Ako pripomenul pre portál Snob, ani Washingtonu sa nepodarilo urobiť poriadok v oblasti tzv. veľkého Blízkeho východu. Na otázku, či by v tomto smere mohlo situáciu pomôcť vyriešiť Rusko, reagoval záporne.

„Nemá na to potrebné páky. A to je dobre. Maximálne môže otcovsky vyzývať krajiny v oblasti, aby žili v priateľskej atmosfére,“ dodáva Goľc, ktorý síce s úvodzovkami, ale predsa pripúšťa, že určitý prospech zo súčasného vývoja v strategicky dôležitej oblasti má aj Moskva.

„Výsledkom pokračujúceho doterajšieho vývoja totiž bude zvýšenie cien ropy,“ dodal politológ pre portál Snob.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #nepokoje #Jemen