Pre technické problémy predĺžili voľby v Nigérii do nedele

Nigérijská volebná komisia oznámila, že predĺžila prezidentské a parlamentné voľby až do nedele vo volebných obvodoch, kde došlo k technickým problémom. Tie sa týkajú čítačiek registračných kariet s biometrickými údajmi voličov.

28.03.2015 10:44 , aktualizované: 19:37
Nigéria, voľby Foto: ,
Prezidentské a parlamentné voľby v Nigérii sprevádzajú technické problémy i násilie zo strany islamistov z Boko Haram.
debata

Koľkých obvodov sa predĺženie volieb dotkne, nie je jasné, úrady hovoria len vo všeobecnosti o „mnohých miestach“. Problémy pri hlasovaní mal aj prezident Goodluck Jonathan, a preto spolu so ženou po pol hodine hlasovaciu miestnosť bez odovzdania hlasov opustili.

Hlasovanie v sobotu sprevádzali aj ďalšie narušenia. Hackeri napadli oficiálnu stránku volebnej komisie a nechali tam odkaz „bezpečnosť je len ilúzia“. Pravdepodobní islamisti z Boko Haram uskutočnili viacero útokov na severovýchode, pričom zabili najmenej 30 voličov vrátane opozičného politika. V južnom meste Port Harcourt zastrelil neznámy ozbrojenec nigérijského vojaka. Militanti odmietajú demokraciu ako „neislamskú“ a ich líder Abubakar Šekau pohrozil zabitím tých, ktorí pôjdu k volebným urnám.

Jonathan v piatok varoval pred prípadným násilím sprevádzajúcim voľby. Vláda však verí, že sa nezopakujú násilné udalosti sprevádzajúce voľby pred štyrmi rokmi, keď zahynuli stovky ľudí. Nigérijský prezident kandiduje na ďalšie funkčné obdobie, pričom jeho najsilnejším súperom je bývalý prezident Muhammad Búharí. Medzi oboma politikmi sa očakáva veľmi tesný súboj.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nigéria #prezidentské voľby #parlamentné voľby