Arabské krajiny sa spojili proti teroristom. Vytvoria spoločnú armádu

Arabské krajiny budú mať spoločné armádne zoskupenie, ktoré bude slúžiť na obranu a na zásahy proti teroristom. Počas víkendového summitu v Egypte sa na tom dohodli členovia Ligy arabských štátov (LAS).

29.03.2015 17:56
Liga arabských krajín, LAS Foto: ,
Kuvajtský minister zahraničných vecí Sabah Al Khalid Al Hamad Al Sabah počas rokovania zástupcov Ligy arabských krajín.
debata (13)

Spoločné jednotky budú môcť nasadiť aj v konfliktných krajinách, akými je teraz Jemen, kde sa koalícia moslimských krajín pod vedením Saudskej Arábie snaží leteckými údermi zastaviť postup šiitskych rebelov. Povstalci už prinútili prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího utiecť do Saudskej Arábie. Z Jemenu medzitým evakuovali niekoľko stoviek diplomatov a zahraničných občanov.

Výročný summit v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajchu okrem vzniku spoločných obranných jednotiek rokoval aj o súčasnej situácii v Jemene. Hádí, ktorý sa v sobotu zúčastnil, obvinil Irán z toho, že táto šiitská republika stojí za chaosom v jeho vlasti a že rebelom dodáva zbrane. Teherán obvinenie popiera.

V Jemene nevylučujú ani pozemnú operáciu

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí, ktorý myšlienku jednotnej armády presadzoval, varoval arabské krajiny pred stratou identity, prečo Arabi čelia mimoriadnym hrozbám, okrem iného i terorizmu. Na nebezpečenstvo majú reagovať spoločnou armádou. Podrobnosti o podobe spoločných jednotiek neboli zverejnené, špekuluje sa ale, že budú mať asi 40-tisíc vojakov a že by v ich čele mala stáť Saudská Arábia.

Predstavitelia LAS sa tiež zhodli na tom, že koaličné vojenské ťaženie v Jemene bude pokračovať, kým sa nepodarí povstalcov donútiť ustúpiť a zložiť zbrane. Vylúčená nie je ani pozemná operácia. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun na summite LAS vyhlásil, že je potrebné vyvarovať sa dlhotrvajúcemu konfliktu, riešenie sú podľa neho mierové rozhovory pod záštitou OSN.

Šiitski povstalci mávajú v Saná zbraňami počas... Foto: SITA/AP
Jemen, nepokoje Šiitski povstalci mávajú v Saná zbraňami počas demonštrácie proti pokračujúcim náletom lietadiel Saudskej Arábie.

Saudská Arábia už v sobotu oznámila, že ovláda vzdušný priestor nad Jemenom a že naďalej pokračuje v ničení odpaľovacích zariadení pre balistické rakety Scud, ktorých sa rebeli zmocnili. Terčom náletov sú tiež základne povstalcov a ich spojencov.

Rebeli tvrdia, že si nálety, ktoré pokračujú už štvrtý deň, vyžiadali už desiatky civilných obetí. Údaje však nie je možné nezávisle overiť. Napriek vzdušným úderom však rebeli vedení šiitskym klanom Husiov na juhu a východe Jemenu zaznamenali ďalšie územné zisky.

Z Jemenu utekajú zahraniční diplomati

V sobotu rebeli oznámili, že zostrelili sudánske vojenské lietadlo a zajali pilota. Sudán túto informáciu poprel. Už v piatok prišla o jednu stíhačku Saudská Arábia, Rijád však tvrdí, že stroj spadol do mora kvôli technickým problémom.

Kvôli zlej bezpečnostnej situácie opustili Jemen už stovky diplomatov a cudzincov. Zhruba 90 diplomatov dopravilo z Adenu do bezpečia saudskoarabské vojenské námorníctvo, ďalších zhruba 200 ľudí vrátane diplomatov OSN odletelo v sobotu zo Saná. V nedeľu v Adene zakotvila čínska vojenská loď, ktorú Peking vyslal pre svojich občanov.

Spolu so Saudskou Arábiou sa do akcie v Jemene zapojí Jordánsko, Spojené arabské emiráty, Kuvajt, Bahrajn, Katar, Sudán a Maroko. Pakistan doteraz zvažuje žiadosť Rijádu o poskytnutie vojakov. Operácie už podporilo Turecko, USA, Veľká Británia a Nemecko.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #armáda #boje #teroristi #Jemen #Liga arabských štátov