Moskva ešte neoznámila úplný zoznam štátnikov, ktorí prídu na májové oslavy

Ruský prezident Vladimir Putin absolvuje počas májových osláv 70. výročia konca druhej svetovej vojny sériu dvojstranných stretnutí so zahraničnými štátnikmi. Oznámila to ruská agentúra TASS s odvolaním sa na hovorcu Kremľa Dmitrija Peškova.

31.03.2015 12:04
Vladimir Putin, Rusko Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin plánuje na okraj osláv 70. výročia konca druhej svetovej vojny sériu dvojstranných stretnutí so zahraničnými štátnikmi.
debata (62)

S kým sa Putin konkrétne stretne, hovorca nepovedal.

Oslavy vojnového víťazstva budú tentoraz v Moskve, pokiaľ ide o zahraničnú účasť, oproti minulým rokom skromnejšie, pretože mnoho prezidentov či premiérov pozvanie odmietlo. Dôvodom je vlaňajšia anexia ukrajinského Krymu a podpora, ktorú Rusko poskytuje východoukrajinským separatistom. Pripojil sa k nim aj slovenský prezident Andrej Kiska, ktorý namiesto Moskvy 8. mája navštívi čo najviac cintorínov na Slovensku – od Dukly až po Slavín, kde sú pochovaní vojaci sovietskej Červenej armády – Rusi, Ukrajinci, vojaci Československej armády, Rumuni, Francúzi aj mnohí ďalší.

Z prezidentov krajín Európskej únie podľa ruských médií do Moskvy dorazí okrem českého prezidenta Miloša Zemana zrejme už len najvyšší predstavitelia Cypru a Grécka.

O prípadných návštevách ďalších štátnikov sa však podľa Peskova ešte diskutuje. „Plánuje sa séria bilaterálnych rokovaní. Na okraj osláv sa uskutočnia návštevy radu vodcov, ktoré sú teraz v štádiu prípravy,“ konštatoval hovorca.

Najväčšiu pozornosť venujú ruskí novinári očakávané návšteve severokórejského vodcu Kim Čong-una a nemeckej kancelárky Angely Merkerovej, ktorá však do Moskvy priletí až 10. mája, deň po hlavných oslavách.

Český prezident Zeman cez víkend vyhlásil, že jeho cesta do Ruska bude „výrazom vďačnosti za to, že v tejto krajine nemusíme hovoriť nemecky“. Do Ruska ide preto, aby vyjadril úctu padlým 150 000 sovietskym vojakom, povedal prezident rozhlasovej stanici Frekvence 1.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #druhá svetová vojna #70. výročie konca druhej svetovej vojny