Za víťaza nigérijských volieb vyhlásili Buhariho

Sobotňajšie prezidentské voľby v Nigérii, najľudnatejšej a najbohatšej africkej krajine, vyhral niekdajší vodca vojenskej junty Muhammad Buhari.

01.04.2015 22:58
Buhari, nigéria, prezident Foto: ,
Muhammad Buhari
debata (2)

V stredu to podľa agentúry AP oficiálne oznámila centrálna volebná komisia. Terajšia kresťanská hlava štátu Goodluck Jonathan porážku uznal a ešte v pondelok Buharimu pogratuloval.

„Muhammad Buhari … splnil zákonné podmienky a získal najväčší počet hlasov, takže je týmto vyhlásený za víťaza a je zvolený,“ oznámil predseda volebnej komisie Attahiru Jega. Dodal, že Buhari získal vyše 15,4 milióna hlasov, zatiaľ čo Jonathan dostal dôveru od 12,8 milióna ľudí. Buhari vo svojom prvom vystúpení potvrdil odhodlanie účinne bojovať proti islamistickej skupine Boko Haram, ktorá už šesť rokov pustoší severovýchod krajiny. „Vyvinieme maximálne úsilie na porazenie terorizmu,“ zdôraznil volebný víťaz.

O prezidentský úrad sa v nábožensky zmiešanej krajine so 170 miliónmi obyvateľov, z ktorých 60 miliónov mohlo hlasovať, uchádzalo 14 kandidátov. Šancu podľa prieskumov mali ale len Jonathan a Buhari. Remy Sonaiyaová, jediná žena medzi záujemcami o prezidentské kreslo, získala 13 076 hlasov.

Ešte počas kampane panovali obavy z toho, aby sa nezopakoval povolebný scenár z roku 2011, keď kvôli vlne násilia po Buhariho prehre s Jonathanom zomrelo asi tisíc ľudí. Zatiaľ je ale situácia v krajine pokojná.

Jonathan v noci z utorka na stredu vydal oficiálne vyhlásenie, v ktorom podľa Reuters uznal porážku a vyzval svojich priaznivcov, aby prehru prijali s pokojom. „Ambície kohokoľvek nemajú cenu krvi žiadneho Nigérijčana,“ uviedol Jonathan.

Buhari tiež ubezpečil, že je za pokoj v krajine a nemieni ďalej ostro súperiť s Jonathanom. "Nechajme minulosť za nami, hlavne tú nedávnu. Musíme zabudnúť na naše staré boje a spory a ísť vpred. Povedzme to jasne: Jonathan sa z mojej strany nemá čoho báť. Je to veľký Nigérijčan a stále ešte náš prezident. Na našom území zavládne demokracia a právny štát, "vyhlásil víťaz.

Vyjadril sa podľa zahraničných komentárov hlavne na adresu tých, ktorí sa obávali, že chce vrátiť krajinu do temných čias diktatúry z polovice 80. rokov, keď Buhari stál na čele miestnej chunty.

V Nigérii je to prvýkrát, čo opozičný kandidát porazil úradujúceho prezidenta. BBC v komentári poznamenala, že mnoho Nigérijčanov teraz prvýkrát zažíva pocit toho, že majú moc odstaviť vo voľbách vládu, s ktorej výkonom nie sú spokojní.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Muhammad Buhari