Ukrajinské hranice prekročil ďalší ruský konvoj

Rusko-ukrajinskú hranicu vo štvrtok prekročil ďalší ruský konvoj s materiálnou pomocou, už dvadsiatytretí v poradí. Dve kolóny vozidiel smerujúcich do Donecka a Luhanska odbavili na hraniciach separatisti.

02.04.2015 09:36
debata (33)

Približne 120 vozidiel vezie do povstaleckých zón 1 400 ton potravín, liekov, osiva a stavebného materiálu.

Podľa ukrajinských médií, ruské ministerstvo zahraničia informovalo kyjevské úrady o novom konvoji už v pondelok zaslaním nóty. Ukrajinská diplomacia reagovala žiadosťou, aby sa Moskva prepravy „takzvanej humanitárnej pomoci“ zdržala, oznámil vo štvrtok hovorca ukrajinského ministerstva zahraničia Jevhen Perebyjnis.

Kyjev už v minulosti ruské úrady naliehavo žiadal, aby prípadné humanitárne zásielky prepravovali na Ukrajinu cez prechody kontrolované ukrajinskou pohraničnou službou, nie separatistami. Ukrajina má podozrenie, že ruské kamióny namiesto humanitárnej pomoci obyvateľstvu vezú do Donbasu zásoby pre povstalcov. Podľa kyjevských médií môžu byť v ruských nákladných autách aj zbrane.

Od vlaňajšieho augusta, kedy sa na východ Ukrajiny vydal prvý ruský konvoj s pomocou určenou povstalcom, Moskva dopravila do donbaských povstaleckých „ľudových republík“ už takmer 30 000 ton nákladu.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Kyjev #kríza na Ukrajine #ruský konvoj