Poľskí piloti havarovali pri Smolensku aj kvôli tlaku nadriadených

Piloti poľského vládneho lietadla, v ktorého troskách pred piatimi rokmi pri ruskom Smolensku zahynulo 96 ľudí vrátane vtedajšieho poľského prezidenta Lecha Kaczyńského, boli pod tlakom činiteľov z prezidentovho sprievodu, ktorí boli v kabíne a ktorí sa posádku snažili prinútiť k pristátiu aj cez hmlu na letisku.

07.04.2015 15:33
Poľsko, smútok, tragédia Foto:
Vrak havarovaného lietadla v ruskom Smolensku.
debata (46)

Vyplýva to z prepisu rozhovorov v pilotnej kabíne, ktorých novú, údajne o tretinu obsiahlejšiu verziu v utorok zverejnila poľská rozhlasová stanica RMF FM.

„Únik záznamov“ v predvečer výročia tragédie z 10. apríla 2010 kritizovala poľská opozícia, vedená Kaczyńského bratom Jaroslawom. Medzi prívržencami opozície je široko rozšírené presvedčenie, že vtedajší prezident zahynul vinou poľsko-ruského sprisahania.

Vyšetrovanie ruských úradov dospelo k záveru, že za nešťastie zodpovedajú poľskí piloti. Podľa poľskej prokuratúry síce hlavnú zodpovednosť nesie posádka, ale podiel viny majú aj ruskí dispečeri zo smolenského letiska.

Podľa prepisu záznamu jednej z „čiernych skriniek“ havarovaného lietadla bol v pilotnej kabíne až do konca tragického letu veliteľ poľského letectva generál Andrzej Blasik, ktorý 41 sekúnd pred katastrofou pilotov vyzýval, aby sa odvážili pristáť. Do kabíny prichádzali aj ďalšie osoby, vrátane šéfa protokolu. Ktosi z posádky dokonca žiadal prichádzajúcich, aby sa stíšili – najprv slušne, potom aj ráznejšie – a to aj pár minút pred tým, ako sa lietadlo pri náraze do zeme roztrieštilo.

Záznam, ktorého pravosť nebolo možné overiť, obsahuje aj zmienku o pití piva. To prokuratúra následne poprela, že by piloti či ďalšie osoby zapletené do tragédie požili alkohol. „Nie je to žiadny dôkaz. Nie je to originál, ale kópia, pričom originál je určite v trezore v Moskve,“ vyhlásil hovorca Kaczyńského strany Právo a spravodlivosť.

„Nie je náhoda, že pár dní pred piatym výročím sa odohrá kontrolovaný únik do médií. Je to plagiát! Ako sa môže naraz ukázať, že z údajov možno prečítať o 30 percent viac?“ pozastavil sa.

Vládne lietadlo prepravoval prezidenta Kaczyńského s manželkou a ďalšími členmi poľskej elity do Smolenska. Poľská delegácia sa mala v neďalekej Katyni zúčastniť slávnosti na uctenia pamiatky tisíc zajatých poľských dôstojníkov, ktorých počas druhej svetovej vojny postrieľala sovietska tajná polícia ako potenciálnych odporcov nastolenie komunistických poriadkov v Poľsku.

Trosky poľského lietadla Tu-154 zostávajú doteraz v Rusku, pretože ich Moskva napriek naliehaniu Varšavy doteraz nevydala.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #výročie #pád lietadla #smolensk