Na východe Ukrajiny hlásia novú streľbu, ale bez obetí

Ukrajinské vládne sily počas uplynulých 24 hodín neutrpeli žiadne straty v boji s proruskými separatistami v Donbasu na východe krajiny.

11.04.2015 14:24
debata (10)

Oznámil to armádny hovorca Andrij Lysenko. Situácia na fronte podľa hovorcu zostáva napätá. Povstalci naopak tvrdia, že prímerie porušuje ukrajinská armáda a že pri delostreleckom ostreľovaní utrpel zranenie jeden z rebelov.

„Za uplynulých 24 hodín nemáme žiadnych mŕtvych ani zranených z radov ukrajinských síl počas bojových operácií,“ povedal armádny hovorca, plukovník Lysenko.

Medzi separatistami sa vraj rozšírili povesti o chystanom útoku ukrajinskej armády, ale to podľa armádneho hovorcu je len zámienka pre povstalecké ostreľovanie pozícií vládnych síl z ťažkých zbraní, najmä mínometov kalibru 120 milimetrov, ale aj z guľometov a granátometov. Pod paľbou sa ocitli obce Pisky, Opytne a Avdijivka. Celkom vraj došlo k dvadsiatke incidentov.

Povstalci naopak tvrdia, že ukrajinskí vojaci počas 24 hodín porušili prímerie v 75 prípadoch a napriek dohodám vraj nasadili do bojov aj samohybné delá. Zranený bol jeden povstalec.

Ukrajinské sily podľa guvernéra Luhanskej oblasti Hennadija Moskala, verného Kyjevu, tiež prišli o jedného bojovníka: na kontrolnom stanovišti jeden zo strážnych zaobchádzal so zbraňou tak neopatrne, že nešťastnou náhodou zastrelil svojho spolubojovníka. Prípad sa vyšetruje.

Maskovaní ľudia v noci v Charkove, druhom najväčšom ukrajinskom meste ležiacom na ruskojazyčnom východe krajiny, strhli tri pomníky pripomínajúce komunistických predstaviteľov. Polícia podľa webu denníka ukrajinská pravda bola na mieste, nezasiahla však, hoci od náčelníka dostala rozkaz nepripustiť nezákonné búranie pamätníkov. „Charkovská verejnosť uplatnila zákon,“ uviedli vraj organizátori akcie v narážke na skutočnosť, že ukrajinský parlament vo štvrtok schválil zákon počítajúci s odstránením sovietskych pomníkov a symbolov počas pol roka. Na zákony o „desovietizácii“ Ukrajiny podráždene reagovala Moskva.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza na Ukrajine #proruskí separatisti