Clintonová bude kandidovať v prezidentských voľbách

Bývalá americká prvá dáma a exministerka zahraničia Hillary Clintonová chce kandidovať v prezidentských voľbách na jeseň 2016.

12.04.2015 09:30 , aktualizované: 22:17
Hillary Clintonová Foto: ,
Hillary Clintonová.
debata (65)

Oznámila to vo videu, ktoré zverejnila na svojich internetových stránkach. Šesťdesiatsedem­ročná Clintonová sa o post chce uchádzať už druhýkrát: v demokratických primárkach v roku 2008 nad ňou zvíťazil súčasný prezident Barack Obama.

Podľa amerických médií mala demokratická politička oficiálne oznámiť svoju kandidatúru v nedeľu napoludnie miestneho času (18:00 SELČ) na sociálnych sieťach, verejnosť však čakala márne. Zhruba o tri hodiny neskôr sa ale objavila informácia o elektronickom odkaze, ktorý Podesta poslal stúpencom Clintonovej. Poradca v ňom okrem iného uviedol: „Je to oficiálne: Hillary bude kandidovať za prezidentku.“

Prečítajte si komentár Mariána Repu Clintonovej reparát.

V následne zverejnenom videu sa Clintonová zameriava, ako odborníci už skôr predpokladali, na obyčajných Američanov – rodiny, menšiny, pracujúci. A upozorňuje okrem iného na tému ekonomickej nerovnosti. „Bežní Američania potrebujú zástancu a ja týmto ich zástancom chcem byť,“ uviedla Clintonová.

„Som na teba veľmi hrdá,“ reagovala ihneď na komunitnej sieti Twitter Clintonovej dcéra Chelsea. Jedna z prvých reakcií prišla aj od bývalej americkej ministerky zahraničia českého pôvodu Madeleine Albrightovej, ktorá uviedla, že Hillary je „inteligentná, starostlivá a odhodlaná a bude vynikajúcou prezidentkou“.

Potom, čo neuspela v demokratických primárkach v roku 2008, stala sa Clintonová ministerkou zahraničia v Obamovej prvej vláde (2009–2013). Vtedy preslávila nabitým pracovným diárom – počas štyroch rokov navštívila 112 krajín. Súčasná hlava štátu Barack Obama v poslednej dobe Clintonovú v súvislosti so špekuláciami o prezidentskej kandidatúre niekoľkokrát pochválil a naposledy v sobotu počas summitu v Paname uviedol, že by bola „skvelou prezidentkou“. Jej nástupca v ministerskej funkcii John Kerry nazval Clintonovú svojou „dobrou priateľkou“ a dodal, že odviedla skvelú prácu.

Republikáni naopak Hillary Clintonovú naposledy niekoľko hodín pred oznámením kritizovali. „Musíme mať lepšiu zahraničnú politiku ako dvojica Obama-Clintonová,“ uviedol bývalý floridský guvernér Jeb Bush s tým, že správanie týchto dvoch politikov „poškodilo vzťahy s našimi spojencami a povzbudilo našich nepriateľov“. Brat exprezidenta Georgea W. Busha zatiaľ svoju kandidatúru na najvyšší post v krajine oficiálne neoznámil, očakáva sa však, že tak urobí.

Republikánsky senátor Rand Paul už svoj zámer kandidovať oznámil tento týždeň v utorok. V rozhovore pre CNN Clintonovú takisto kritizoval. Správanie Clintonovej vo funkcii šéfky americkej diplomacie vyvoláva pochybnosti o jej kvalifikácii na post prezidentky, vyhlásil Paul. Opäť pripomenul útok islamistov na americký konzulát v líbyjskom Benghází v septembri 2012. Vtedy bolo prevažne kladné hodnotenie pôsobenia Clintonovej v Obamovej vláde vážne poškodené. Pri atentáte zahynul veľvyslanec USA a ďalší traja ľudia; ministerka neskôr prevzala zodpovednosť za nedostatky pri zaisťovaní bezpečnosti pracovníkov na zastupiteľskom ú­rade.

V tábore demokratov Clintonová teraz vážneho súpera zrejme nemá; v médiách sa objavujú mená viceprezidenta Joea Bidena alebo guvernéra štátu Maryland Martina O'Malleyho.

Šéf kampane bývalej ministerky Robby Mook v sobotu uviedol, že ich cieľom bude síce získať prezidentský post, avšak kampaň nebude o Clintonovej, ale o „bežných Američanoch“, čo sa teraz potvrdilo. „Sme pokorní, neberieme nič ako samozrejmosť, nebojíme sa prehrať, budeme ale bojovať za každý hlas. Vieme, že táto kampaň sa dá vyhrať priamo v teréne, v jednotlivých štátoch,“ uviedol Mook. Clintonová zo všetkého najskôr chce zamieriť do štátov Iowa a New Hampshire, kde sa už na začiatku budúceho roka uskutočnia vôbec prvé demokratické primárky pred prezidentskými voľbami.

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Hillary Clinton