Hashim Thaçi vraj ide do Srbska, hrozí mu tam zatknutie

Kosovský vicepremiér a minister zahraničia Hashim Thaçi sa podľa médií v Prištine chystá koncom apríla do Srbska, avšak bez dohodnutia si návštevy sa srbskou vládou. Srbský prokurátor pre vojnové zločiny Vladimir Vukčević vo štvrtok v súvislosti s touto správou belehradskému denníku Blic povedal, že na Thaciho je v Srbsku vydaný zatykač, a tak by mohol byť zatknutý.

16.04.2015 09:17
Kosovo, Hashim Thaci, premiér Foto: ,
Hashim Thaci
debata (5)

Hashim Thaçi bol jedným z vodcov povstaleckej Kosovskej oslobodzovacej armády (UCK) a Srbsko jeho a ďalších vzbúrencov obviňuje zo zločinov spáchaných počas ozbrojeného konfliktu v Kosove koncom 90. rokov. Patria k nim obvinenia z ilegálneho obchodovania s ľudskými orgánmi odobratými zajatcom a neobjasnené únosy asi 400 ľudí.

Juhosrbská autonómna oblasť Kosovo vyhlásila v roku 2008 jednostranne nezávislosť, ktorú doteraz uznala zhruba polovica členských štátov OSN a väčšina členov Európskej únie. Srbsko to však naďalej dôrazne odmieta.

V prištinských médiách sa v stredu objavila správa, že Thaçi, ktorý bol dlho tiež kosovským premiérom, sa bude koncom apríla zdržiavať v Belehrade. Stanica TV Klan Kosova spresnila, že podpredseda vlády sa na pozvanie mimovládnej organizácie Veľvyslanci mieru zúčastní na stretnutí „Integrácia západného Balkánu do EÚ: lepšie môžeme spoločne“, na ktoré boli pozvaní ministri zahraničia štyroch balkánskych štátov.

Šéf srbskej diplomacie Ivica Dačič sa k takejto ceste svojho kosovského kolegu do Srbska hneď v stredu vyjadril odmietavo. Na otázky novinárov vyhlásil: „Snáď neveríte tomu, že by (Thaçi) prišiel bez dohody so srbskou vládou.“

Avšak Thaciho námestník Petrit Selim podľa agentúry Tanjug potvrdil, že šéf kosovskej diplomacie skutočne prijal pozvanie, aby prišiel 24. apríla do Belehradu, a predbežne potvrdil účasť na spomínanom stretnutí. „Úlohou srbských úradov je zaručiť mu bezpečný pobyt,“ dodal.

Z Belehradu v o štvrtok však zaznela hrozba. „Vyšetrovanie vedené proti Thaçimu je pozastavené, pretože nie je dostupný srbským vyšetrujúcim orgánom. Interpol platnosť zatykača na Thaciho v iných krajinách zastavil s odôvodnením, že ide o najvyššieho albánskeho funkcionára. Avšak v Srbsku platí, takže ak sem príde, môžeme ho zatknúť,“ povedal denníku Blic prokurátor Vukčević.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zatknutie #Srbsko #Kosovo #Hashim Thaci