Pápež František: Európa by mala Taliansku pomôcť s náporom utečencov

Európa by mala Taliansku viac pomáhať pri zvládaní náporu utečencov, ktorí riskujú životy v snahe dostať sa na kontinent zo severoafrických brehov. Po stretnutí s talianskym prezidentom Sergiom Mattarellom to vo Vatikáne vyhlásil pápež František.

18.04.2015 20:18
pápež František, Sergio Mattarella Foto: ,
Pápež František počas súkromnej audiencie s talianskym prezidentom Sergiom Mattarellom.
debata (22)

Podľa Mattarellu Európa risku, že v dôsledku utečeneckej krízy stratí vedomie vlastnej humanity.

Taliansko čelí masovému prílivu imigrantov, ktorí podnikajú riskantné cesty z Afriky do Európy. Podľa talianskej pobrežnej stráže sa dostalo po mori do Talianska za posledných šesť dní viac ako 11-tisíc utečencov, len v piatok priplávali k talianskym brehom stovky ľudí.

Okrem pretrvávajúceho zmätku, ktorý panuje v Líbyi kvôli ozbrojeným stretom, k súčasnému výraznému zvýšeniu počtu utečencov do Talianska a odtiaľ ďalej do EÚ prispelo dobré počasie na Stredozemnom mori.

Podľa pápeža je zrejmé, že problém utečencov sa rozrástol do takých rozmerov, ktoré vyžadujú širší medzinárodný zásah. František poďakoval Taliansku za snahu pomôcť ohrozeným ľuďom a podporil Rím v jeho žiadosti voči EÚ o širšiu podporu.

„Chcem vyjadriť vďačnosť Taliansku za to, že sa stará o množstvo utečencov, ktorí riskujú svoje životy,“ povedal pápež. „Je nesporné, že rozsah tohto fenoménu vyžaduje oveľa rozsiahlejší prístup,“ dodal s tým, že je nutné neustále žiadať o dôraznejšiu podporu na európskej a medzinárodnej úrovni.

„Taliansko už nejakú dobu žiada EÚ o rázny zásah, aby sa skončilo umieranie ľudí v Stredomorí, kolíske našej civilizácie,“ vyhlásil Mattarella.

Rím opakovane žiada Európsku úniu o pomoc so záchranou utečencov a s ich ubytovaním. Talianska vláda sa obrátila aj na jednotlivé štáty, aby utečencov prijímali, pretože vraj väčšina z nich má namierené za svojimi príbuznými na severe Európy.

Mattarella sa s hlavou rímskokatolíckej cirkvi stretol na súkromnej audiencii prvýkrát od svojho januárového zvolenia. Po stretnutí, ktoré trvalo dvadsať minút, novinárom povedal, že v dôsledku situácie okolo utečencov Európa môže „stratiť vedomie vlastnej humanity“.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #pápež František #utečenci #migranti #Sergio Mattarella