'Nežné' ruky baníkov ohrozujú ministra

Poslanci, zachráňte uhoľný priemysel, Bez uhlia nebude elektrina, voda ani teplo, boli heslá na transparentoch nad hlavami stoviek ukrajinských baníkov. V stredu, po tom, čo sa zišli pred sídlom prezidenta, sa časť z nich presunula pred parlament a podľa agentúry UNIAN päťsto z nich "prelomilo" prvý z troch policajných kordónov.

23.04.2015 10:00
baníci, ukrajina, protest, demonštrácia Foto:
Stovky ukrajinských baníkov demonštrovali v stredu v Kyjeve proti zatváraniu baní nielen na Donbase, a zároveň žiadali vyplatenie miezd, ktoré mešká už niekoľko mesiacov.
debata (44)

Popoludní plánovali demonštranti prerušiť dopravu na hlavnej kyjevskej triede Chreščatyk.

„Výsledkom predpoludňajšieho tlaku baníkov bolo prijatie devätnásťčlennej skupiny demonštrantov v budove snemovne,“ informoval portál Korrespondent s tým, že vládna moc posilnila ochranu štátnych úradov v centre Kyjeva o 1 500 policajtov. Ešte tesne po poludní polícia potvrdila, že protesty baníkov sa nevymkli spod kontroly. Napriek tomu ministerstvo vnútra vydalo oficiálnu výzvu.

„Polícia vyzýva Kyjevčanov a návštevníkov mesta, aby dodržiavali zákon a správali sa civilizovane, boli tolerantní jeden k druhému a s pochopením sa stavali k práci polície, ktorá plní funkciu ochrancu poriadku,“ píše sa o. i. v dokumente.

Jednou z hlavných požiadaviek demonštrantov je odvolanie Vladimira Demčišina, ministra energetiky a uhoľného priemyslu, ktorý chce viaceré bane zavrieť pre nerentabilnosť ťažby. V čase existencie ZSSR bola Ukrajina bohatou zásobárňou uhlia.

Ibaže po získaní nezávislosti v roku 1991 sa finančné prostriedky do banského priemyslu radikálne znížili. Navyše už pred rokom, podľa štatistiky, dotačné náklady na ťažbu ukrajinského uhlia predstavovali v prepočte 96 až 103 eur.

Pritom ukrajinské uhlie sa predávalo približne za 30 až 72 eur za tonu. Podľa kvality. Navyše ukrajinské uhlie obsahuje veľa síry a nespĺňa ani medzinárodné normy. A tak končí u ukrajinských spotrebiteľov. Následne sa k tomu pridal konflikt v Donbase, ktorý spôsobil, že Ukrajina stratila väčšinu baní. Na území samozvanej Doneckej a Luhanskej republiky ostali najziskovejšie šachty.

„Pre nerentabilnosť plánujeme zatvoriť tri bane,“ informoval minister Demčišin bez uvedenia konkrétnych šácht a termínu ich likvidácie. Na adresu meškania výplaty miezd baníkov reagoval informáciou, podľa ktorej sa tak stane už v máji. „Skôr ale musí dlh voči štátu vyrovnať energetický holding Rinata Achmetova,“ cituje ministra UNIAN.

Baníci však strácajú trpezlivosť. Povestnou poslednou kvapkou v pohári ich trpezlivosti boli výsledky utorkového zjazdu baníckych odborov v Kyjeve. Ministra na ňom vypískali. A v stredu popoludní demonštranti vyhlásili, že neopustia Kyjev, kým ministra neodvolajú.

„Na Kyjev môže ešte v apríli tiahnuť 5– až 10-tisíc baníkov a vyhodia ministra Demčišina. Zoberú ho do nežných baníckych rúk a vystrčia ho za bránu ministerstva,“ vyhlásil Michail Volynec, šéf Nezávislých baníckych odborov. Zároveň tlmočil postoj odborárov, podľa ktorých terajší minister je „nekompetentný, neznalý problematiky v energetickom rezorte, ktorý doviedol do destabilizačného stavu“.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #baníci #demonštrácia #Ukrajina