Poľsko žiada od USA ospravedlnenie za výroky o holokauste

Poľsko stále čaká, že sa mu Spojené štáty ospravedlnia za výroky šéfa amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Jamesa Comeya, naznačujúce spoluúčasť Poliakov na nacistickom vyhladzovaní Židov v okupovanom Poľsku počas druhej svetovej vojny.

23.04.2015 11:16
riaditeľ, FBI, Comey Foto: ,
Poľsko pobúrilo vyhlásenie riaditeľa americkej FBI, ktoré naznačilo účasť Poliakov na holokauste.
debata (30)

Uviedol to vo štvrtok vládny hovorca. Podľa tlače ospravedlnenie už bolo pripravené, nepáčilo sa Bielemu domu, údajne kvôli napätým vzťahom s izraelskou vládou.

Comey minulý týždeň v prejave vo washingtonskom Múzeu holokaustu okrem iného povedal, že zlých a zvrátených strojcov holokaustu „nasledovali aj ľudia, ktorí milovali svoje rodiny, nosili polievku chorému susedovi, chodili do kostola a prispievali na charitu“. Dodal k tomu, že „vrahovia a ich pomocníci z Nemecka, Poľska a Maďarska a z mnohých, mnohých ďalších miest si nemysleli, že robia niečo strašné“.

Comeyho výroky vyvolali v Poľsku a v Maďarsku pobúrenie. Varšave nestačí doterajšie vysvetlenie amerického veľvyslanca, že Comey „nevyjadroval názor vlády Spojených štátov“, ani vysvetlenie hovorcu ministerstva zahraničia, že „riaditeľ nenaznačoval, že Poľsko nesie vinu za holokaust“.

Poľsko patrí k najbližším americkým spojencom v Európe a konflikt na Ukrajine a s ním spojené rastúce napätie vo vzťahoch s Ruskom tieto spojenecké vzťahy ešte posilnil. Varšava opakovane nabáda k posilneniu americkej prítomnosti v regióne, pripomenula agentúra Reuters.

„Je škoda, že jedno slovko ospravedlnenia celú vec neukončilo. To vytýkajú americkej strane,“ povedala televízii TVN 24 hovorkyňa vlády Malgorzata Kidawová-Błońska. „Dúfam, že sa dočkáme,“ zdôraznila. „Ukazuje to, ako nás vníma Amerika. O partnerstve nemôže byť reči. Je to poburujúce dôkaz neúcty,“ povedal denníku Gazeta Wyborcza „vysoko postavený poľský diplomat“.

Comey v stredu vyjadril poľutovanie nad tým, že sa zmienil o Poľsku a o Maďarsku, ospravedlnenie však nevyslovil. „Nepovedal som, že Poľsko zodpovedá za holokaust. Ľutujem, že som uviedol názvy krajín, pretože to odviedlo pozornosť od mojej hlavnej myšlienky,“ povedal novinárom.

Denník Gazeta Wyborcza napísal, že „jedno americké ministerstvo“ už Comeyho ospravedlnenie spísalo, jeho zverejnenie údajne znemožnil Biely dom, najskôr z ohľadu na napäté vzťahy s Izraelom. Od textu údajneho ospravedlnenia sa FBI dištancovala a Biely dom sa odmietol vyjadriť.

„Je to všetko absurdné, pretože čo má pravda o holokauste spoločné so sporom s izraelskou vládou? Obama a jeho ľudia sa ocitli v mínovom poli a tak sa rozhodli nehýbať, teda mlčať,“ napísal denník a pripomenul, že čosi podobné sa stalo už pred troma rokmi, keď Obama použil výraz „poľské vyhladzovacie tábory“. Miesto promptného ospravedlnenia „s značným oneskorením“ zaslal list poľskému prezidentovi s poľutovaním nad nešťastnou formuláciou.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #USA #ospravedlnenie #holokaust