Poľsko zakázalo vjazd ruských Nočných vlkov do krajiny. Zeman nevidí nič zlé na prejazde

Poľsko zakázalo vjazd ruského motorkárskeho klubu Noční vlci do krajiny. Podľa hovorcu poľského ministerstva zahraničia to v piatok úrad oznámil ruskej ambasáde.

24.04.2015 16:24 , aktualizované: 21:30
debata (1017)

„Dôvodom na prijatie tohto rozhodnutia bol nedostatok potrebných a podrobných informácií týkajúcich sa harmonogramu pobytu skupiny v Poľsku, presné trasy prejazdu a nocľahov členov klubu,“ uviedol podľa agentúry PAP hovorca poľského ministerstva zahraničných vecí Marcin Wojciechowski. Bez týchto informácií podľa neho nebolo možné zaistiť bezpečnosť prejazdu nočných vlkov.

Ak by sa motorkári aj napriek zákazu pokúsili prejsť cez poľskú hranicu na základe víz inej schengenskej krajiny, podľa hovorkyne poľskej pohraničnej polície sa im to nepodarí. „Ak sa tí ľudia bez ohľadu na zákaz vjazdu na poľské územie objavia na hranici, nebudú vpustení,“ povedala tlačovej agentúre PAP hovorkyňa Agnieszka Goliasová.

Rusko zdôvodnenie Poľska odmieta

Ruská strana poskytla informáciu o zámere motorkárov prejsť cez Poľsko menej ako týždeň pred plánovaným začiatkom cesty, čo je príliš neskoro, dodal poľský hovorca.

Ruský zastupiteľský úrad vo Varšave poľské vysvetlenie odmieta a so zákazom vjazdu Nočných vlkov do Poľska nesúhlasí. „Potvrdzujeme prijatie nóty, ktorá obsahuje zákaz vjazdu organizovanej skupiny motocyklistov z Ruska z formálnych dôvodov,“ povedala hovorkyňa ambasády Valerija Peržinská.

„S rozhodnutím poľských úradov nesúhlasíme, všetko bolo urobené včas,“ uviedla ďalej. „Je to dôsledok negatívnej atmosféry, ktorá okolo cesty v Poľsku vznikla. Nepriaznivo to ovplyvní rozvoj rusko-poľských vzťahov,“ konštatovala hovorkyňa.

Poľský zákon o cudzincoch podľa PAP počíta s niekoľkými dôvodmi, keď možno zabrániť občanom cudzieho štátu vstúpiť do krajiny. Ide napríklad o ohrozenie bezpečnosti krajiny či hrozbu narušenia verejného poriadku, prípadne o ochranu medzinárodných vzťahov Poľska a ďalších krajín Európskej únie.

Noční vlci naplánovali svoju jazdu z Moskvy cez Poľsko, Slovensko, Česko a Rakúsko do Berlína. Jazda má byť pripomenutím si víťazstva sovietskych vojsk nad nacistickým Nemeckom pred 70 rokmi. Poľsku sa môžu ruskí motorkári vyhnúť len ťažko. Jediná alternatívna pozemnej trasy vedie do Česka a na Slovensko, kde mala byť po Poľsku ich ďalšia zastávka, vedie cez západnú Ukrajinu. Tam kvôli kríze v Donbase panuje silne protiruská nálada.

Členovia ruského motorkárskeho klubu Noční vlci... Foto: SITA/AP, Pavel Golovkin
Noční vlci Členovia ruského motorkárskeho klubu Noční vlci na snímke z 23. apríla 2015.

Noční vlci vyvolali veľký rozruch a pobúrenie vo všetkých krajinách, ktorými plánujú prejsť. Viac ako 75 osobností slovenského a českého občianskeho a kultúrneho života vyzvalo predstaviteľov Slovenska, Českej republiky, Poľska, Rakúska a Nemecka, aby vstup na svoje územie motorkárskemu klubu Nočných vlkov neumožnili. (Viac čítajte v správe Osobnosti vyzvali na zákaz prejazdu Nočných vlkov cez Slovensko.)

Bielorusi hovoria o spojenom odpore

„Ruských motorkárov čaká spojený medzinárodný odpor Bielorusov, Poliakov, Čechov, Slovákov, Rakúšanov, Nemcov a Ukrajincov,“ tvrdí bieloruský opozičný aktivista Mikita Semjanenko o chystanej akcii na prechode Brest-Terespol. Martin Uhlíř z Pražského Majdanu však považuje účasť Čechov na blokovaní prechodu za nepravdepodobnú, skôr len za deklaratívnu. Uhlíř patrí k spoluorgani­zátorom petície, ktorá od vlády žiada zákaz vstupu Nočných vlkov do Česka.

Vodca vlkov: naše plány neodvoláme

„Je nám úplne jedno, či sa to niekomu páči, alebo nie. Nie sme stodolárová bankovka, aby sme sa páčili všetkým, ale naše plány neodvoláme. Máme svoje presvedčenie a svoje hodnoty, medzi ktoré patrí aj veľké víťazstvo ako vrchol ruských dejín,“ vjadril sa vodca klubu Alexandr Zaldostanov (50), známy pod prezývkou Chirurg a ktorého považujú za Putinovho kamaráta.

Zakladateľ klubu Nočných vlkov Alexander... Foto: Reuters, MAXIM ZMEYEV
Noční vlci, motorkári, Rusko, antimajdan, Alexander Zaldostanov Zakladateľ klubu Nočných vlkov Alexander Zaldostanov.

„Je to hystéria … Ale čím viac špiny na nás vylejú, tým viac ľudí uvidí, že Noční vlci sú slušní ľudia,“ poznamenal Zaldostanov. „Zdravý rozum napovie, že keby som bol terorista, tak by ma ľudia nevítali kvetinami,“ dodal v narážke na rolu klubu pri minuloročnej anexii Krymu. No vraj ešte nevie, či sa na jazdu do Berlína sám vydá.

Jeho meno figuruje na čiernej listine, ktorú vydali Spojené štáty a ktorá znamená zákaz vstupu do USA. Európska únia ho však takto nepotrestala.

Poliaci majú voči Rusku pre rôzne krivdy z minulosti tradične nevraživý vzťah, ktorý kvôli Ukrajine ešte zosilnel, a tak sa hneď po oznámení jazdy objavili výzvy na odporu proti „ruským banditom“. Pod petíciu sa podpísalo niekoľko tisíc ľudí. Premiérka Ewa Kopaczová hovorila o ruskej jazde ako o „provokácii“.

Lajčák: Slovensko musí rešpektovať pravidlá voľného pohybu osôb

Slovensko v reakcii na rozhodnutie Poľska zopakovalo svoj skorší postoj, že proti ruským motorkárom by zakročilo až v prípade, že by porušili slovenské zákony. „Ak členovia tejto skupiny majú víza, dodržiavajú zákony a nie sú na sankčnom zozname, môžu sa po našom území slobodne pohybovať,“ uviedlo slovenské ministerstvo zahraničia.

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák ešte tento týždeň povedal, že je nutné rešpektovať pravidlá voľného pohybu osôb v schengenskom priestore, ktorého súčasťou je Slovensko, ako aj práva na vyjadrenie svojho názoru. K vstupu na Slovensko motorkárom postačujú víza, ktoré im podľa Lajčáka udelilo Nemecko.

Nemecké ministerstvo zahraničia dnes v reakcii na plánovanú jazdu Nočných vlkov oznámilo, že si želá dôstojne pripomenúť 70. výročie konca druhej svetovej vojny. „Jasne odsudzujeme akékoľvek využívanie nesmierneho utrpenia obetí nacistického režimu a bojovníkov proti nemu,“ uviedol úrad. Jazda Nočných vlkov je podľa neho súkromná iniciatíva, ktorá nijako neprospieva posilnenie nemecko-ruských vzťahov.

Odchod Nočných vlkov z Moskvy bol Novosti preložený z šiestej hodiny rannej miestneho času (05:00 SELČ) na druhú hodinu popoludní. Pred štartom vraj motorkári usporiadajú tlačovú konferenciu.

Zeman nemá námietky voči prejazdu

České ministerstvo zahraničných vecí odmietlo žiadosť Ruska o asistenciu pri prejazde ruských motorkárov, uviedlo v piatok ministerstvo vo vyhlásení. Motorkári majú sami podať príslušným českým orgánom žiadosti o povolenia, vybaviť ich včas bude ťažké, upozornil úrad.

Súhlas s chystanou akciou české ministerstvo zahraničných neposkytlo, pretože k tomu vraj nie je oprávnené. Prejazd má podľa ministerstva súkromný charakter, žiadosti o povolenia potrebné na pobyt a tranzit cez ČR musia ruskí motorkári podať sami. Je už zrejme neskoro. Na rozdiel od Poľska by Česko podľa hovorkyne Michaely Lagronovej vstup motorkárom umožnilo, ak by mali platné vízum inej krajiny v schengenskom priestore a ak by ich príchod bol v poriadku aj podľa českej polície.

Proti prejazdu Nočných vlkov, ktorí chceli cestovať Českom najprv z Vroclavi cez Brno do Bratislavy, a potom z Mníchova cez Prahu do Berlína, nemá námietky prezident Miloš Zeman. Prezident pripomenul, že nevidel nič zlé na nedávnom prejazde amerického konvoja. „Rovnako tak nevidím nič zlé na prejazde motorkárov, ktorí chcú znovu doviezť ruskú vlajku do Berlína a pripomenúť si tak 70. výročie dobytia Berlína Červenou armádou,“ povedal Zeman. Podľa neho sa z toho „ako obvykle robí hystéria“.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #zákaz #vstup #Noční vlci