Vedeli sme, že sú to preteky s časom, tvrdia vedci o zemetrasení v Nepále

V nepálskej metropole Káthmandu sa pred týždňom konala za účasti svetových seizmológov a ďalších expertov konferencia, ktorej cieľom bolo zistiť ako pripraviť chudobný Nepál na hroziace zemetrasenie.

26.04.2015 16:54
nepál, zemetrasenie, trosky, tábor Foto: ,
Na okrajových častiach mnohých miest v Nepále vznikli provizórne tábory pre ľudí, ktorí počas zemetrasenia prišli o domy.
debata (2)

Experti vedeli, že ide o preteky s časom, netušili vraj, kedy zemetrasenie udrie. „Bolo to, ako keď čakáte, že sa naplní nočná mora,“ povedal britskému denníku The Telegraph vedúci katedry geológie na Cambridgeskej univerzite James Jackson.

Nastalo presne to, čoho sa seizmológovia obávali

„Z fyzikálneho a geologického hľadiska potom nastalo presne to, čoho sme sa obávali,“ dodal. Nečakal, že katastrofa nastane tak skoro. Mohutné zemetrasenie o sile 7,8 stupňa udrelo už v sobotu, zabilo vyše 2 200 ľudí a rozosievalo skazu. „Kráčal som oblasťou, kde bolo neskôr zemetrasenie a vtedy som si myslel, že to miesto bude mať veľké problémy,“ hovorí Jackson.

Zemetrasenia v Nepále sa vedci dlho obávali, nielen kvôli polohe tohto horského štátu na hranici dvoch tektonických dosiek, ale tiež kvôli miestnym životným podmienkam. Situáciu zhoršuje aj miestne dedičské právo. Zákon udáva, že nehnuteľnosť sa delí medzi všetkých synov.

Na medzinárodné letisko v Káthmandu ako prvé... Foto: SITA, Wally Santana
nepál zemetrasenie, humanitárna pomoc Na medzinárodné letisko v Káthmandu ako prvé pristáli indické lietadlá, ktoré priviezli humanitárnu pomoc pre obyvateľov.

Budovy sa delia vertikálne a vznikajú veľmi vratké domy

„To znamená, že budovy sa delia vertikálne medzi bratmi a vznikajú veľmi vratké domy. V nich ľudia potrebujú viac miesta, takže nebezpečne pristavujú poschodia,“ vysvetlil Jackson. Obyčajní ľudia navyše podľa neho nemajú čas zaoberať sa prípravami na zemetrasenie, pretože majú veľa iných každodenných starostí.

Podľa seizmológov Davida Walda z amerického geologického ústavu USGS by zemetrasenie rovnakej sily ako to, ktoré zasiahlo Nepál, zabilo napríklad v Kalifornii desať až 30 ľudí na milión obyvateľov. V Nepále je to 1 000 a viac, zatiaľ čo v niektorých častiach Pakistanu, Indie, Iránu a Číny až 10 000. Je to dané kvalitou budov a hustotou obyvateľstva.

Následky zemetrasenia sú dané ľudskou činnosťou

Následky zemetrasenia sú podľa Jacksona dané skôr ľudskou činnosťou. „S výnimkou zosuvov pôdy, ktoré v tomto prípade predstavujú vážny problém, sú to budovy, čo zabíjajú, nie zemetrasenie samo,“ povedal Jackson. Hlavným problémom v Ázii je podľa neho to, že ľudia sú koncentrovaní na nebezpečných miestach.

Káthmandu zažilo za posledných 205 rokov celkom päť veľkých zemetrasení, vrátane toho z roku 1934, pri ktorom zahynulo vyše 8 000 ľudí. „Vedeli, že majú problém, ten problém bol tak veľký, že nevedeli ako ho začať riešiť,“ upozornil miestny koordinátor organizácie Geohazards International Hari Ghi. Táto organizácia sa zaoberá prevenciou následkov zemetrasenia po celom svete.

V najbližších hodinách sa očakáva prílet... Foto: SITA, Wally Santana
nepál, zemetrasenie, humanitárna pomoc V najbližších hodinách sa očakáva prílet ďalších lietadiel, ktoré majú na palube nielen humanitárnu pomoc, ale záchranné tímy.

Následky zemetrasenia v Nepále umocnilo, že tam dlho neexistovali stavebné predpisy

Skupina len dva týždne pred zemetrasením dokončila správu o možných následkoch zemetrasenia v údolí Káthmandu, kde žije asi 1,5 milióna ľudí a kde je jedna z najväčších hodnôt hustoty obyvateľstva na svete. Správa hovorí, že riziko zemetrasenia sa v údolí výrazne zvýšilo. „Je tiež jasné, že ďalšie veľké zemetrasenie, ktoré udrie v blízkosti údolia si vyžiada veľké straty na životoch, škody na budovách a ekonomické ťažkosti,“ varuje správa.

Katastrofálne následky zemetrasenia v Nepále umocnilo aj to, že v krajine dlho neexistovali žiadne stavebné predpisy a rýchlo sa stavalo bez ohľadu na možné zemetrasenia. „Teraz už stavebné normy síce exitujú, ale nie sú dosť kvalitné,“ povedal Hari Ghi.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #Nepál