Steinmeier vyčíta Európe: Nedomysleli ste dôsledky útoku na Kaddáfího

Prúd utečencov cez Stredozemné more do Európskej únie sa nepodarí zastaviť, kým sa nestabilizuje situácia v Líbyi. V rozhovore pre týždenník Der Spiegel to povedal nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier.

27.04.2015 12:38 , aktualizované: 13:06
Frank-Walter Steinmeier Foto: ,
Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier
debata (224)

Vinu na súčasnej situácii podľa neho majú aj politici, ktorí schválili vojenský zásah proti bývalému líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu bez toho, aby dôkladne premysleli dopady takéhoto kroku. Nepriamo tak kritizoval vtedajší postup niektorých krajín NATO, ktorých vzdušné sily vojensky zasiahli proti Kaddáfího režimu.

Summit EÚ minulý týždeň rozhodol o strojnásobení prostriedkov pre záchranné operácie v Stredozemnom mori. Predstavitelia európskych štátov tak reagovali na nedávne nešťastia, pri ktorých pri líbyjských brehoch prišlo o život až 900 ľudí, ktorí sa snažili na lodi utiecť do Európy. „Námorné záchranné operácie je nutné okamžite zlepšiť, s tým nemôžeme otáľať,“ povedal Steinmeier. „Situácia sa výrazne zlepší len vtedy, keď sa podarí stabilizovať Líbyu,“ zdôraznil.

Migranti v talianskom prístave Salerno na... Foto: SITA/AP, Francesco Pecoraro
taliansko, utečenci, salerno Migranti v talianskom prístave Salerno na palube lode Chimera.

„Líbya je štát v pokročilom štádiu rozpadu,“ podotkol nemecký minister. Rozdelenie krajiny na dve časti by však podľa neho situáciu nevyriešilo. „Počet skupín, ktoré majú v Líbyi záujem o moc, je príliš vysoký,“ uviedol a apeloval pritom na to, aby európske krajiny podporovali snahu OSN o dosiahnutie zmieru medzi jednotlivými líbyjskými frakciami.

Nemecko sa pri hlasovaní o útoku zdržalo

Steinmeier vyhlásil, že súčasná situácia je priamy dôsledok vojenského zásahu proti Kaddáfího režimu, ktorý v roku 2011 schválila Bezpečnostná rada OSN, Nemecko sa však vtedy zdržalo hlasovania. „Kaddáfího vláda bola zločineckým režimom. A nikdy som nepochyboval o tom, že sa vojensky podarí Kaddáfího vraždenie a jeho vládu ukončiť. Ale politicky to nebolo vôbec pripravené,“ povedal šéf nemeckej diplomacie.

„Rozbitie politického usporiadania v Líbyi, bez toho, aby sme uvažovali o ďalších krokoch, vyvolalo mnoho problémov, ktorým dnes musíme čeliť. A prúdy utečencov je len jeden z tých problémov. Konflikt medzi súperiacimi mocenskými centrami vedený po zuby ozbrojenými milíciami vytvára mocenské vákuum, do ktorého sa stále viac tlačia teroristi z Islamského štátu,“ povedal Steinmeier.

Vojenskú operáciu proti Kaddáfího režimu v Líbyi viedli predovšetkým britské, francúzske a americké vzdušné sily.

Zadlžené Taliansko minie miliardu eur na utečencov

Starostlivosť o nelegálnych prisťahovalcov bude tento rok stáť Taliansko rekordnú miliardu eur, o 400 miliónov eur viac ako minulý rok. Odhadlo to talianske ministerstvo vnútra. Táto juhoeurópska krajina bojuje s čoraz silnejším prílivom utečencov, každoročne ich prídu desaťtisíce, a to najmä na lodiach z Líbye. V súčasnosti je v talianskych záchytných zariadeniach pre utečencov 81-tisíc ľudí, 65-tisíc z nich čaká na vybavenie žiadosti o azyl.

Migranti na pobreží Talianska v prístave Pozzallo. Foto: SITA/AP, Francesco Malavolta
migranti, utečenci, loď, afričania, Migranti na pobreží Talianska v prístave Pozzallo.

Podľa talianskeho ministerstva vnútra starostlivosť o jedného utečenca stojí 40 eur denne, nákladné sú však aj úradné procedúry, ktoré sprevádzajú vybavovanie žiadostí o azyl. V Taliansku momentálne pracuje 40 komisií, ktoré žiadosti preskúmavajú. Na vybavenie jednej žiadosti majú lehotu 90 dní, v praxi sa však táto lehota kvôli počtu žiadateľov nedodržiava – výsledok sa žiadateľ dozvie v priemere za šesť až deväť mesiacov, sú však aj prípady, keď vybavenie trvá takmer dva roky.

V roku 2014 vybavilo Taliansko 70 percent žiadostí o azyl kladne. Tento rok zatiaľ prijalo 12 720 žiadostí a 6-tisíc z nich odmietlo. Išlo najmä o žiadosti ľudí z Pakistanu, Nigérie a Senegalu, kde podľa talianskych úradov nedochádza k prenasledovaniu a odkiaľ ľudia utekajú najmä z ekonomických dôvodov.

224 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #utečenci #Frank-Walter Steinmeier