Mierové rokovania o zjednotení Cypru sa začnú v sobotu

Mierové rokovania o zjednotení etnicky rozdeleného Cypru sa začnú najbližšiu sobotu, čiže 2. mája. Oznámil to v utorok prezident cyperských Grékov Níkos Anastasiádes.

28.04.2015 19:34
debata (2)

Rokovania medzi dvoma časťami rozdeleného ostrova na šesť mesiacov prerušil spor týkajúci sa možnej podmorskej ťažby ropy a zemného plynu. V tých nadchádzajúcich sa prvý raz stretne nový prezident cyperských Turkov, umiernený ľavičiar Mustafa Akinci, s lídrom gréckej časti ostrova Anastasiádesom, ktorý v utorok vyhlásil, že v rámci oživenia rokovaní cyperským Turkom ponúkne „jednostranné opatrenia“.

„Mojim hlbokým presvedčením je, že by mala byť vytvorená atmosféra dôvery, ktorá bude nápomocná pri (mierových) rokovaniach,“ povedal Anastasiádes. V rámci týchto opatrení napríklad poskytne cyperským Turkom mapu, ktorá odhaľuje rozmiestnenie 28 mínových polí, ktoré cyperskí Gréci vytvorili ešte pred ozbrojeným konfliktom v roku 1974, či im prenechá správu posvätných miest, ktoré sa nachádzajú v gréckej časti ostrova.

Predovšetkým na opätovné zjednotenie ostrova sa chce podľa vlastných slov sústrediť aj nový líder cyperských Turkov Mustafa Akinci.

Národnostne zmiešaný Cyprus vstúpil v roku 2004 do EÚ ako celok, hoci v skutočnosti je už desiatky rokov rozdelený na dve časti. Severocyperská turecká republika, ktorú uznáva iba Turecko, vznikla v roku 1974 v reakcii na puč s cieľom pripojiť ostrov ku Grécku.

Väčšina medzinárodného spoločenstva však uznáva výhradne legitimitu gréckocyperskej vlády kontrolujúcej južnú časť ostrova. Cieľom dlhodobých mierových rozhovorov je dosiahnuť opätovné zjednotenie ostrova.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Cyprus #mierové rokovania