EÚ predstavila bezpečnostnú stratégiu na roky 2015-2020

Európska komisia (EK) predstavila v utorok Európskemu parlamentu (EP) bezpečnostnú stratégiu EÚ na roky 2015 až 2020. Ako poslancom povedal podpredseda EK Frans Timmermans, medzi priority patrí boj proti terorizmu a radikalizmu, organizovanému zločinu a počítačovej kriminalite.

28.04.2015 19:45
EÚ, Európska únia, vlajka Foto:
Ilustračné foto
debata (7)

„Musíme byť efektívnejší pri zaisťovaní bezpečnosti pre našich občanov,“ povedal a zdôraznil potrebu zvýšenej spolupráce v oblasti bezpečnosti medzi jednotlivými členskými krajinami.

Štáty únie si podľa neho musia viac dôverovať, zdieľať čo najviac informácií a efektívnejšie spolupracovať jednak medzi sebou ako aj s celoeurópskymi orgánmi.

Takzvaný Program pre bezpečnosť zahŕňa napríklad prísnejšie kontroly obchodovania so zbraňami a vytvorenie špeciálneho protiteroristického centra v rámci európskej agentúry Europol. „Je neprijateľné, aby sa dal Kalašnikov jednoducho kúpiť cez Internet,“ zdôraznil Timmermans.

Najväčšie obavy podľa neho spôsobujú radikalizovaní Európania vracajúci z bojov po boku islamistov v Iraku a Sýrii ako aj nové formy cezhraničnej kriminality, do ktorej je zapojený internet.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #bezpečnosť #stratégia