Porošenko tvrdí, že Putin súhlasí s mierovou misiou na východe Ukrajiny

Kancelária ukrajinského prezidenta Petra Porošenka uviedla, že ruský prezident Vladimir Putin súhlasí s možnosťou vyslať na východnú Ukrajinu mierové zbory.

01.05.2015 09:12
debata (154)

Kremeľ žiadne vyhlásenie k prípadnej mierovej misii zatiaľ neurobil. Kyjev o medzinárodnej mierovej operácii hovorí od februára, keď oznámil, že by uprednostnil namiesto zborov OSN jednotky Európskej únie. Brusel takúto možnosť odmietol.

Úrad ukrajinského prezidenta vyhlásenie vydal po štvrtkovej telefonickej konferencii medzi Porošenkom, Putinom, ich francúzskym kolegom Françoisom Hollandom a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Putin súhlas vyslovil v „kontexte diskusie“.

Bližšie podrobnosti Kyjev neoznámil. V spomínanom telefonáte sa štátnici podľa Kremľa zhodli, že presadzovanie prímeria na východnej Ukrajine dosiahlo „určitý pokrok“.

Všetci sa zhodli na tom, že je naďalej potrebné pokračovať s odsunom ťažkej bojovej techniky z frontovej línie.

Na Donbase aj napriek vyhlásenému prímeriu naďalej na niekoľkých miestach dochádza k stretom. Z porušovania pokoja zbraní sa vzájomne obviňujú ukrajinská armáda aj proruskí separatisti. Konflikt si od minulého roka vyžiadal viac ako 6 000 mŕtvych.

154 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #misia #Ukrajina #kríza na Ukrajine #mierová