Pakistanský premiér ocenil armádu za porazenie militantov

Pakistanský premiér Naváz Šaríf ocenil v piatok ozbrojené sily krajiny za to, že porazili militantov v kmeňovej oblasti Severný Vazíristan, ktorá bola kedysi považovaná za hlavnú základňu pakistanského Talibanu.

01.05.2015 14:24
debata

„Mier bol obnovený. Stalo sa tak vďaka obetiam zo strany ozbrojených síl,“ povedal. Vo svojom prejave počas zriedkavej návštevy oblasti Šaríf zároveň povzbudil ľudí, aby sa vrátili do svojich domovov.

Vyjadril sa tak v čase, keď sa v najdôležitejšom meste regiónu Mir Ali už začali zhromažďovať obyvatelia, aby sa vrátili späť do svojich miest a obcí. Premiér tiež prisľúbil, že vláda obyvateľom kmeňovej oblasti postaví vzdelávacie inštitúcie a nemocnice.

Viac než 80 000 ľudí utieklo zo svojich domovov po tom, čo armáda v júni minulého roku spustila v Severnom Vazíristane operáciu proti miestnym a zahraničným militantom. Operáciu ešte zintenzívnila po útoku na vojenskú školu v Pešávare, pri ktorej prišlo o život 150 ľudí, väčšinou detí.

Taliban, ktorý sa k útoku prihlásil, uviedol, že išlo o pomstu za pokračujúcu operáciu proti jeho bojovníkom.

Ozbrojenci z fundamentalis­tického Pakistanského hnutia tálibov (Tehrík-i-Tálibán Pákistán), ktoré je blízke afganskému Talibanu, bojujú od roku 2007 za nastolenie vlastnej interpretácie islamského práva na celom území Pakistanu.

Operujú predovšetkým v oblasti pri hranici s Afganistanom, aj keď na afganský Taliban nie sú priamo napojení. Armáda tvrdí, že väčšinu Severného Vazíristanu od militantov vyčistila a má komplexný plán pre postupný návrat tých, ktorí museli pred bojmi utiecť.

debata chyba
Viac na túto tému: #premiér #armáda #Taliban #Pakistan