Brexit nie je na programe dňa

Pred rokom oslavoval, teraz tŕpne. Vlani v máji Nigel Farage a jeho euroskeptická Strana nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) vyhrali voľby do európskeho parlamentu.

06.05.2015 07:47
Nigel Farage Foto:
Šéf euroskeptickej strany UKIP Nigel Farage bojuje o kreslo v britskom parlamente.
debata

Nacionalisti získali 26,6 percenta hlasov. Voľby do britského parlamentu, ktoré sa konajú zajtra, sú však úplne inou skúškou pre popularitu UKIP. A v tejto chvíli sa nezdá, že by

Len pár kresiel

UKIP by podľa prieskumu agentúry YouGov pre denník Sun z 3. a 4. mája volilo 12 percent Britov. Na porovnanie, dve najsilnejšie strany, konzervatívcov a labouristov, by podporilo zhodne 33 percent voličov. Z prognózy denníka Guardian vyplýva, že UKIP by v 650-člennom parlamente získala iba tri kreslá. Vôbec nie je dokonca isté, či Farage dokáže vyhrať vo svojom volebnom okrsku Južný Thanet, kde tesne bojuje s konzervatívnym súperom.

Výhodou šéfa UKIP je jeho hviezdne meno. Nevýhodou, že k voličom konzervatívcov sa môže pridať časť podporovateľov labouristov. Ich kandidát podľa prieskumov nemôže v okrsku zvíťaziť. Labouristickí voliči by sa preto pri taktickom hlasovaní mohli prikloniť ku konzervatívcom, aby Farage zostal porazený.

V spomenutých voľbách do europarlamentu UKIP nahrával aj pomerný systém. Parlamentné hlasovanie v Británii je však založené na väčšinovom systéme, teda na výbere kandidátov v jednotlivých obvodoch. Šéf UKIP pritom už skôr vyhlásil, že keď nezíska poslanecké kreslo, rezignuje na funkciu.

"Je to však jediný verejnosti skutočne známy politik euroskeptikov. Ťažko by s ním niekto bojoval o líderstvo v strane,“ pripomenula pre Pravdu politologička Katharine Dommettová z univerzity v Sheffielde.

Nepriamy vplyv

UKIP získal na britskej politickej scéne pomerne významné postavenie. Vplyv euroskeptikov je však stále skôr nepriamy, keď sa s ním vyrovnávajú obidve tradičné veľké britské strany.

"Vo viacerých okrskoch sú kandidáti UKIP podľa prieskumov na druhom mieste. Pre britských labouristov je to podobná výzva, akej čelia socialisti vo Francúzsku. Radikálna pravica v oboch krajinách získava postavenie v priemyselných oblastiach,“ vysvetľuje odborníčka na britskú politiku Sophie Loussouarnová z parížskej Sorbonny. "Nárast popularity UKIP zase viedol konzervatívneho premiéra Davida Camerona k prísnejšej kontrole imigrácie a sľubu o referende o pokračujúcom členstve Británie v EÚ. To by sa malo konať do konca roku 2017, ak Cameron bude premiérom,“ povedala pre Pravdu Loussouarnová.

UKIP sa určite podarilo otázku členstva Británie v únii dostať do každodenných politických debát. Výrazne v tom však euroskeptikom pomohli dve hlavné strany, ktoré sa tejto agende prispôsobili. Je pritom veľmi otázne, do akej miery Briti naozaj túžia po vystúpení z únie. Z prejavov Faragea sa to zdá jasné. Výskumy verejnej mienky však už také jednoznačné nie sú. "Podpora pre UKIP sa momentálna zdá byť na ústupe. Štyridsaťsedem percent Britov tvrdí, že euroskeptici nie sú dôveryhodná strana. Pred rokom to bolo 36 percent voličov,“ pripomína Loussouarnová.

Prieskum agentúry YouGov pre denník Sun z 3. a 4. mája tiež ukázal, že 45 percent Britov je za zotrvanie krajiny v únii. Opačný názor má 33 percent opýtaných. Nevedelo sa vyjadriť 18 percent respondentov.

Cameron tvrdí, že chce s EÚ rokovať o prenose právomocí z Bruselu do Londýna a potom mať referendum. Britská vláda spustila aj audit členstva krajiny v únii. Zatiaľ však z neho vyplynulo, že byť v EÚ sa pre krajinu vo väčšine prípadov vyplatí.

Vnútropolitická situácia

Okamžitý brexit po voľbách nehrozí aj pre pravdepodobne nejasnú situáciu po hlasovaní. Nepredpokladá sa, že by konzervatívci alebo labouristi zajtra získali väčšinu v parlamente. Bude to teda znamenať menšinovú vládu niektorej z týchto strán alebo koalíciu. Tak či onak, britské strany budú mať plné ruky práce s riešením vnútropolitických problémov. Ktokoľvek pritom bude vládnuť a zvažovať referendum o únii, bude musieť brať do úvahy aj ďalšie faktory.

Myšlienka referenda o EÚ nemá veľkú podporu v Škótsku a nadšenie neprejavuje ani Wales. Z oboch regiónov zaznieva, že v prípade hlasovania nemôže predsa o členstve o únii rozhodnúť Anglicko. Kľúčovým je najmä postoj Škótska. V zajtrajších voľbách sa v tomto regióne očakáva drvivé víťazstvo nacionalistov zo Škótskej národnej strany (SNP).

"Je jasne proti myšlienke Camerona o referende. A SNP sa hlavne nepáči možnosť, že anglická väčšina by spôsobila, že Škótsko by sa dostalo proti svojej vôli mimo EÚ,“ napísala Alyson Bainesová v analýze pre Carnegieho nadáciu pre medzinárodný mier. "Keby sme sa predsa posunuli k brexitu, je veľmi pravdepodobné, že na stole bude opäť referendum o škótskej nezávislosti, ktoré v septembri 2014 neuspelo,“ uviedla členka Škótskeho globálneho fóra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Veľká Británia #Nigel Farage