Brusel chystá v EÚ kvóty utečencov

Európska komisia v stredu predstaví plán, podľa ktorého by mali členské štáty EÚ prijímať utečencov. Takzvaná spoločná azylová politika určite vyvolá spory medzi krajinami únie.

12.05.2015 10:21
taliansko, utečenci, salerno Foto: ,
Migranti v talianskom prístave Salerno.
debata (19)

Už teraz je jasné, že spomedzi veľkých štátov sa to nepozdáva Británii, naopak, Nemecko pritakáva myšlienke z Bruselu. Slovensko sa zatiaľ k zámeru stavia skepticky. Podobne to vyzerá s Maďarskom, kde premiér Viktor Orbán dokonca povedal, že ide o nezmyselný nápad.

V tomto roku sa pokúsilo odplaviť z Afriky do Európy približne 60-tisíc ľudí. Až 1 800 z nich sa utopilo, čo je 20-násobne viac v porovnaní s minulým rokom.

S ideou prerozdeľovania utečencov prichádza Európska komisia v čase, keď pribúda ich počet hlavne z Líbye. Brusel chce presadiť zásadu solidarity, čo znamená, že o imigrantov sa majú postarať nielen stredomorské štáty, ale všetci členovia EÚ. „Bude niekoľko kritérií výpočtu utečencov pre jednotlivé krajiny. Úlohu by mala zohrať ekonomická vyspelosť štátu, miera nezamestnanosti alebo počet dosiaľ prijatých žiadateľov o azyl,“ napísal server The Times. Bruselský plán, ktorý je zameraný na prípady masívnych vĺn utečencov, musia odsúhlasiť členské krajiny únie. Budú o ňom rokovať na summite v polovici júna.

S problematikou nelegálnej imigrácie súvisí aj ďalšie opatrenie EÚ. Federica Mogheriniová, šéfka diplomacie únie, požiada Bezpečnostnú radu OSN, aby prijala návrh rezolúcie, ktorá umožní potápať lode využívané pašerákmi na prepravu utečencov z Afriky. Konkrétne ide o snahu získať právo zasiahnuť proti plavidlám vo výsostných vodách Líbye. Tá vyjadrila znepokojenie nad touto snahou EÚ. Ponosuje sa, že únia s ňou vôbec neprebrala tému. Tripolis sa sťažuje nielen na to, že nie je jasné, o aké ozbrojené zásahy by išlo v jeho teritoriálnych vodách. „Chceme tiež vedieť, ako dokážu rozlíšiť medzi rybárskymi a pašeráckymi loďami,“ citovala stanica BBC líbyjského veľvyslanca pri OSN Ibrahima Dabbashiho.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #utečenci #kvóty