Odsúdený rumunský vicepremiér odstúpil

Protikorupčné ťaženie justície si vyžiadalo ďalšiu obeť spomedzi členov rumunskej vlády. Súd v piatok uznal vinným vicepremiéra Livia Dragneu, ktorý zastával aj posty ministra regionálneho rozvoja a výkonného predsedu vládnych sociálnych demokratov, z podvodov a podplácania. Ich cieľom bolo ovplyvniť hlasovanie, ktoré malo pred troma rokmi zosadiť bývalého prezidenta Trajana Basesca.

17.05.2015 16:00
debata

Referendum napokon pre nízku účasť nebolo platné, prokuratúra však Dragneu a ďalších vládnych funkcionárov obvinila z pokusu o jeho nezákonné ovplyvňovanie.

Súd vyrubil Dragneovi podmienečný trest ročného väzenia a zákaz vykonávať verejné funkcie. Ďalším dvom spoluobvineným vymeral dvojročné tresty väzenia.

Minister podľa obžaloby „poveril niektorých blízkych spojencov, aby urobili všetko, čo je v ich moci, vrátane porušenia zákona, pre to, aby prišiel hlasovať dostatočný počet ľudí“.

Regionálnych politikov vraj nabádal, aby na to využili aj úplatky, a keď to nepomohlo, snažili sa sfalšovať volebné listiny.

Dragnea sa proti rozsudku chce odvolať, napriek tomu splnil sľub, že ak ho usvedčia, odstúpi.

Premiér Victor Ponta, ktorý už pred dvoma mesiacmi prišiel o ministra financií vyšetrovaného protikorupčnou prokuratúrou, rezignáciu Dragneu vzal na vedomie. Rozsudok však komentoval ironicky: „Je na zamyslenie, ako máme organizovať volebnú kampaň bez toho, aby sme ľudí nabádali na účasť.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rumunsko #vicepremiér