Poľsko volí. Komorowski alebo Duda?

Do poslednej chvíle hľadali recept na voliča. Andrzej Duda rozdával žemle a kávu. Bronislaw Komorowski zase stavil na rodinu.

23.05.2015 08:40
Komorowski, Duda Foto: ,
Úradjúci poľský prezident Bronislaw Komorowski a prezidentský kandidát Andrzej Duda v televíznej debate.
debata (7)

Pred druhým kolom prezidentských volieb v Poľsku, ktoré sa koná v nedeľu, obaja kandidáti vedia, že rozhodnúť môže každý hlas. Súperov podľa rôznych prieskumov pred voľbami delili v podpore približne dve percentá. V niektorých prieskumoch viedol Duda, v iných zase Komorowski.

Kandidát opozičnej strany Právo a spravodlivosť Duda pred dvoma týždňami nečakane vyhral prvé kolo hlasovania. Úradujúceho prezidenta Komorowského, ktorý má podporu vládnucej Občianskej platformy, porazil v pomere 34,76 k 33,77 p­ercenta hlasov. Pritom ešte pred troma mesiacmi popularita hlavy štátu dosahovala 60 percent.

"Je to posledný moment, aby som bojoval o hlasy,“ vyhlásil Duda pre médiá, keď v piatok v Katoviciach rozdával ľuďom kávu a žemle. "Keď sa chcete stať prezidentom, musíte mať sily a musíte robiť všetko pre to, aby ste zvíťazili,“ tvrdil pravicovo-konzervatívny kandidát. Duda 16. mája oslávil narodeniny, má 43 rokov. Komorowski je o 19 rokov starší. Duda sa snažil počas kampane vykresliť prezidenta ako nie príliš aktívnu hlavu štátu, ktorá len podpisuje zákony, ktoré schvaľuje vláda vedená Občianskou platformou. Kampaň zakončil pravicový kandidát v rodnom Krakove.

Komorowski v piatok hral na rodinné emócie voličov, keď sa na verejnosti v Gdansku objavil so svojou viac ako 90-ročnou matkou Jadwigou.

"Mal som možnosť vypiť si s ňou kávu. A mama je mama, vďačím jej za všetko. Chcel som si tiež vypočuť nejaké dobré, teplé slovo v tento posledný deň volebnej vojny,“ uviedol pre reportérov Komorowski. Hlava štátu zopakovala, že ponúka v neľahkých časoch istotu a skúsenosti. Duda podľa Komorovského zavedie Poľsko svojimi názormi do stredoveku a je vraj len mladším klonom Jaroslawa Kaczynského, šéfa opozičnej strany Právo a spravodlivosť.

Podľa viacerých expertov sa úradujúci prezident poučil z porážky. "Výkon Dudu v prvom kole bol prekvapením pre všetkých. Bolo to tesné víťazstvo, ale bol to predsa len malý šok,“ povedal pre Pravdu Konrad Hyžy, analytik poľskej politiky z portálu demagog.org.pl. Komorowskému sa však podľa odborníka podarilo vrátiť sa do hry. "Po prvom kole bol Duda príkladom energického, do budúcnosti hľadiaceho politika, ktorý môže bez problémov nahradiť Komorowského. Zmenilo sa to s televíznou debatou v nedeľu, keď Komorowski ukázal úplne iný prístup, ako mal doteraz. Jeho agresívny postoj očividne Dudu zaskočil a prinútil ho ustupovať,“ uviedol Hyžy.

"Pred prvým kolom bola Komorowského kampaň slabá,“ vysvetlil pre Pravdu aj Piotr Maciej Kaczynski z Európskeho inštitútu pre verejnú správu. "Víťazstvo Dudu bola studená sprcha. Odvtedy je však kampaň prezidenta oveľa asertívnejšia. Posledné prieskumy naznačujú, že Komorowski by mohol mať istý náskok. Mobilizácia v oboch táboroch je však vysoká,“ myslí si expert.

Komorowski pomerne dobre zvládol aj druhú televíznu debatu, ktorá sa konala vo štvrtok. Väčšina prieskumov ho po nej označila za jej víťaza.

"Duda úplne nedokázal vyťažiť z toho, že vyhral v prvom kole. Jedným z dôvodov môže byť aj to, že získal prakticky všetky hlasy Práva a spravodlivosti. Zvíťazil približne s výsledkom, ktorý je blízky popularite tejto strany,“ uviedol pre Pravdu Benjamin Stanley, expert na poľskú politiku zo Sussexskej univerzity.

Po Dudovej výhre v prvom kole sa oslabil poľský zlotý. Konzervatívny kandidát sa viac vymedzuje smerom k Európskej únii, v ktorej vraj musí byť Poľsko skutočným partnerom.

"Teraz bude veľa závisieť od účasti. Ukázalo sa, že v prvom kole sa o voľby viac zaujímal tradične konzervatívny východ krajiny a podporil Dudu. Ak chce Komorowski vyhrať, potrebuje, aby prišli jeho voliči. Teda tí s vyšším vzdelaním, mladší a väčšinou žijúci v mestách,“ zhodnotil šance kandidátov Hyžy.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #prezidentské voľby #Bronislaw Komorowski #Andrzej Duda