USA Iraku: Máte málo vôle na boj s islamistami. Bagdad: Nemáme zbrane

USA sa nesnažia zastaviť radikálov z organizácie Islamský štát (IS) v Iraku. Povedal to veliteľ elitnej jednotky iránskych revolučných gárd generál Kasey Solejmání.

25.05.2015 15:54
Islamský štát Foto: ,
Radikáli z hnutia Islamský štát v okamihoch, keď oslavovali dobytie irackého mesta Ramádí.
debata (81)

Vyjadril sa krátko po americkom ministrovi obrany Ashtonovi Carterovi, ktorý cez víkend povedal, že irackej armáde chýba vôľa k boju. Podľa Solejmáního teraz stojí proti IS jedine Irán a jeho spojenci.

Irán pomáha cvičiť iránske šiítske milície, ktoré sa pripojili k irackej armáde. Iracké vojsko však nedávno prehralo boj o dôležité mesto Ramadí, aj keď od soboty oň znovu bojuje.

Iránsky generál: USA neurobili nič

Solejmání v rozhovore publikovanom v denníku Džaván povedal, že USA neurobili zhola nič, aby zastavili postup IS na Ramadí. „To neznamená nič iné, než podiel na sprisahaní,“ povedal generál. „Ako to, že Amerika tvrdí, že chráni irackú vládu, a zatiaľ o niekoľko kilometrov ďalej v Ramadí sa vraždia a zabíja a Amerika nerobí nič? Dnes proti IS nebojuje nikto iný ako Iránska republika a národy, ktoré Irán podporujú,“ povedal Solejmání, ktorý je medzi poradcami, ktorí pracujú s irackými šiitskymi oddielmi.

Carter však poukázal na to, že iracká armáda mala v boji o Ramadí presilu, a napriek tomu sa stiahla a nechala na mieste bojovú techniku. Problém podľa neho nie je v IS, ale v nevôli Iračanov bojovať proti nemu.

Hovorca irackej vlády ku Carterovej kritike povedal, že minister bol zrejme mylne informovaný. Podľa neho ide prehra v Ramadí na vrub vojenským veliteľom, ktorí postup v Ramadí zle naplánovali. Aj iracký poslanec Hakím Zamil kritiku odmietol a Carterove výroky označil za „nerealistické a neopodstatnené“. „Iracká armáda a polícia chceli s IS v Ramadí bojovať, ale chýba im kvalitné vybavenie, zbrane a letecká podpora,“ vyhlásil.

Sýria vyslala lietadlá nad Palmýru

IS v minulých dňoch zaznamenal bojové úspechy aj v Sýrii, kde obsadil historickú Palmýru vo stredosýrskej provincii Homs a tiež hraničný prechod na iracko-sýrskej hranici.

Sýrska armáda v pondelok vyslala proti IS do Palmýry letectvo, ktoré podniklo 15 náletov. IS v meste cez víkend zmasakroval podľa sýrskej tlače asi 400 ľudí, medzi ktorými boli aj štátni zamestnanci, členovia provládnych milícií a vojaci. Sýrski exiloví obrancovia ľudských práv oznámili, že v pondelok v Palmýre zomreli štyria civilisti a niekoľko desiatok osôb bolo zranených. Táto organizácia tvrdí, že bojovníci IS v minulých deviatich dňoch, keď sa začali boje v Homse, zabili vyše 200 ľudí. Existujú dôkazy o zavraždení 67 civilistov a 150 sýrskych vojakov.

Riaditeľ oddelenia sýrskych pamiatok Mamuno Abdalkarím oznámil, že sa podarilo z Palmýry odviezť tisíc cenných historických predmetov. „Keby sme mali ešte dva týždne, odviezli by sme aj 18 sarkofágov, z ktorých každý váži niekoľko ton a sú stále v múzeu,“ povedal Abdalkarím.

Letecká podpora umiernenej sýrskej opozícii

USA sa s Tureckom dohodli, že poskytnú leteckú podporu umierneným zložkám sýrskej opozície, čo podľa agentúry Reuters znamená rozšírenie amerického zapojenia do konfliktu v Sýrii.

USA a niekoľko arabských krajín sa podieľajú od vlaňajška na bombardovaní radikálov na severe Sýrie, ale USA zatiaľ odmietali vytvoriť pre opozíciu bezpečné prostredie ochranou zo vzduchu. Ochrana sa má týkať oddielov, ktoré sú teraz vo výcvikových táboroch v Turecku. Ich výcvik zaisťujú USA a počíta sa s tým, že k pozemným bojom by mohlo byť pripravených až 15-tisíc ľudí. Turecko trvá na tom, že tieto oddiely musia byť zapojené do bojov proti vojsku prezidenta Assada, ale USA oficiálne označujú výcvik ako prípravu ľudí na boj proti IS.

81 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #Islamský štát #Plamýra