Irak spustil ofenzívu proti Islamskému štátu, chce dobyť späť mesto Ramádí

Iracká armáda spustila protiofenzivu proti radikálom z Islamského štátu v provincii Anbar na západe krajiny, kde sa nachádza aj mesto Ramádí, ktoré islamisti dobyli.

27.05.2015 07:37
Irak, armáda Foto:
Irackú armádu v bojoch proti Islamskému štátu v provincii Anbar podporia aj šiitske a sunnitské milície.
debata (10)

Údery proti Islamskému štátu sa snaží zasadiť aj sýrska armáda – jej letectvo zabilo vyše 140 radikálov počas náletu na základňu v metropole Islamského štátu Rakka.

Podľa irackej televízie vojakov v Anbare podporia oddiely šiitskych i sunnitských milícií. Islamský štát dobyl 17. mája Ramádí a iracká armáda si musela vypočuť tvrdú kritiku za ústup, pre ktorý sa rozhodla napriek tomu, že mala početnú prevahu. Ramádí leží asi 100 kilometrov západne od Bagdadu a armáda po stiahnutí zaujala spolu so šiitskymi milíciami pozície východne od mesta.

Vojsko a milície obkľúčili Ramádí

Hovorca šiitskych milícií Ahmad Asadí na tlačovej konferencii povedal, že operácia nepotrvá dlho a že vojsko a milície obkľúčili Ramádí z troch strán. Armáda vraj použije nový typ zbraní a „nepriateľ bude prekvapený“. Operácie sa volá Labajk já Husajn, teda Slúžime ti, Husajn. Ide o odkaz na imáma Husajna, ktorého si uctieva komunita šiitov. Islamský štát kontroluje väčšinu územia rozsiahlej provincie Anbar. Armáda chce postupovať z juhu susednej provincie Saláhaddín smerom do Anbaru. „Cieľom je oslobodiť oblasť a izolovať zvyšok provincie,“ povedal Asadí.

Irackí predstavitelia vrátane premiéra Hajdara Abádího kritiku za zlý postup pri strate Ramádí odmietol s tým, že vojsku chýba potrebná bojová technika. Islamský štát vraj navyše používa brutálne metódy a zabíja množstvo ľudí náložami, ktoré umiestňuje do ťažkých vozidiel.

Sýrske letectvo podľa sýrskej štátnej agentúry SANA tvrdo udrelo na bojovníkov Islamského štátu priamo v ich bašte v meste Rakka na severe Sýrie. Informáciu však nemožno overiť z nezávislých zdrojov. Podľa Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR), ktorá situáciu sleduje z Londýna, uskutočnili nálety na rovnaké miesto už v pondelok lietadlá USA a ich spojencov.

V Sýrii nevysielajú vládne televízie

V Sýrii prestali v utorok vysielať vládne satelitné televízne stanice.Príčina zatiaľ nie je jasná, je len zrejmé, že signál bol prerušený a spravodajská stanica začala vysielať na filmovom kanáli. Sýrska agentúra SANA prerušenie signálu vysvetlila zásahom „znepriatelených krajín, ktoré chcú umlčať hlas pravdy“. Vinníkov nemenovala.

Vláda sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorý bojuje proti opozícii štyri roky, má veľkých kritikov na západe i medzi niektorými štátmi z oblasti Perzského zálivu. Islamský štát bojuje aj v Sýrii a minulý týždeň obsadil historické mesto Palmýra v stredosýrskej provincii Homs. Armáda v pondelok nasadila do bojov o Palmýru letectvo, ktoré bombardovalo pozície radikálov.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Islamský štát #Ramádí #Anbár