Británia: Referendová otázka o zotrvaní krajiny v EÚ je známa

V pripravovanom referende o ďalšom zotrvaní Británie v EÚ budú oprávnení voliči odpovedať na otázku v znení - Malo by Spojené kráľovstvo zostať členom Európskej únie? Informoval o tom zdroj z prostredia britskej vlády, ktorá plánuje vo štvrtok predstaviť detaily chystaného referenda.

28.05.2015 15:07 , aktualizované: 16:41
debata (10)

Zdroj z prostredia vlády pre agentúru AFP podotkol, že plebiscit „umožní Britom vyjadriť svoju vôľu po prvý raz za 40 rokov“ britského členstva v bloku. Dodal, že podľa neho je otázka „jasná“.

Známy euroskeptický poslanec EP Nigel Farage sa však nechal počuť, že premiér David Cameron prostredníctvom znenia otázky rozhodol, akú odpoveď chce počuť. Podľa prieskumov si väčšina Britov praje zotrvanie v EÚ.

Cameron minulý rok Britom v prípade volebného víťazstva sľúbil vypísanie referenda o ďalšej budúcnosti v EÚ, ktorá je na ostrovoch dlhodobým terčom kritiky. Zotrvanie v únii premiér podmienil reformami bloku a posilnením postavenia vlády v Londýne na úkor Bruselu.

Legislatíva o podmienkach konania referenda bude známa vo štvrtok. Následne by Cameron mal zavítať do viacerých vplyvných krajín EÚ, kde chce získať podporu pre svoje plány reformovať úniu. So zvyšnými lídrami chce o veci hovoriť na júnovom bruselskom summite EÚ.

Britský minister: EÚ by mala zmeniť svoje zakladajúce zmluvy

Európska únia by v súvislosti so svojou reformou mala súhlasiť so zmenou svojich zakladajúcich zmlúv. V rozhovore s rozhlasovou stanicou BBC to vo štvrtok vyhlásil britský minister zahraničia Philip Hammond. Londýn podľa neho potrebuje, aby sa dosiahla skutočná dohoda s ostatnými členmi EÚ. Jedine tak bude možné presvedčiť britských voličov, že treba zostať v terajšom európskom bloku.

„Ak s nami naši partneri nesúhlasia, nespolupracujú s nami na vyriešení tejto otázky, tak nič nevylučujeme,“ povedal šéf britskej diplomacie s tým, že potrebná je práve zmena zmlúv o fungovaní EÚ.

Premiér David Cameron pred nedávnymi parlamentnými voľbami, ktoré vyhral, ​​britským voličom sľúbil, že s Bruselom dohodne nový formát vzájomných vzťahov medzi Londýnom a Európskou úniou a že do konca roka 2017 vypíše referendum o budúcnosti členstva Británie v európskom bloku. Vo štvrtok večer o tejto téme bude Cameron v Paríži rokovať s francúzskym prezidentom Françoisom Hollandom.

Svoju cestu za reformou zahájil Cameron minulý týždeň na summite Východného partnerstva v lotyšskej Rige. Tento týždeň sa vydal do piatich európskych metropol: o svojich zámeroch chce hovoriť v Dánsku, Holandsku, Francúzsku, Poľsku a Nemecku. Podľa agentúry Reuters plánuje do júnového summitu Európskej únie osobne rokovať aj s lídrami všetkých ostatných 22 štátov EÚ.

Francúzsky minister zahraničia Laurent Fabius vo štvrtok uviedol, že Paríž bude Camerona počúvať, pretože chce, aby Británia zostala v Európskej únii. Francúzi sú pripravení zvážiť určité reformy, ktoré budú prínosom pre celú dvadsaťosmičku. Šéf francúzskej diplomacie zároveň varoval, že Cameronova stratégia je „veľmi riskantná“.

Fabiusova vláda nepodpíše nič, čo by viedlo k rozkladu EÚ. „Británia má viac čo stratiť. Keď hovorím investorom, že Francúzsko zostane v Európe, ale Británia si nie je istá, oni to počúvajú,“ dodal Fabius.

Niektoré z krajín EÚ už dali najavo, že nemajú záujem na otváranie zakladajúcich zmlúv. Znamenalo by to totiž, že budú musieť byť opätovne schválené v celej dvadsaťosmičke, čo je zdĺhavý a neistý proces.

Britský minister zahraničia očakáva, že niektoré štáty EÚ zaujmú veľmi tvrdú pozíciu. Cameronov kabinet je presvedčený, že sa mu podarí dohodnúť dobrú zmluvu. „Je dôležité, aby to bolo dobré, nie, aby to bolo rýchle,“ povedal Hammond.

Francúzsko: Británia spúšťa nebezpečný a škodlivý proces

Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius vo štvrtok skritizoval plány britskej vlády vypísať referendum o ďalšom zotrvaní Spojeného kráľovstva v EÚ. Podľa slov šéfa francúzskeho rezortu obrany si však britského premiéra Davida Camerona, ktorý príde vo štvrtok do Paríža, vypočujú.

Fabius zastáva názor, že projekt referenda je „veľmi riskantný“ a celý proces preto považuje za „veľmi nebezpečný“. Ako povedal, „ak ste sa rozhodli pripojiť k futbalovému klubu, nemôžete sa v strede zápasu rozhodnúť, že teraz ideme hrať rugby“.

„Briti si zvykli, že im hovoria – Európa je zlá vec – a v deň, keď sa ich spýtajú na rozhodnutie hrozí, že povedia, že Európa je zlá vec. Británia je vojenská a diplomatická mocnosť. Ak takáto dôležitá krajina opustí Európu, vytvorí to o Európe výnimočne negatívny dojem,“ povedal Fabius.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #referendum #členstvo v EÚ #otázka