Brusel zažaloval Nemecko pre nedostatočné kontroly na letiskách

Európska komisia (EK) vo štvrtok oznámila, že postúpila Súdnemu dvoru Európskej únie (SDEÚ) spor s Nemeckom, ktorému vyčíta nedostatočné monitorovanie bezpečnostných opatrení na letiskách.

28.05.2015 18:24
debata

Podľa zverejneného vyhlásenia inšpektori výkonného orgánu EÚ zistili, že Nemecko na niektorých zo svojich letísk „nedodržiavalo minimálnu častosť a rozsah kontrol, aké vyžaduje legislatíva EÚ“.

Brusel podotýka, že takéto kontroly sú potrebné v záujme rýchleho odhalenia a nápravy možných zlyhaní v rámci letiskových bezpečnostných opatrení a slúžia tiež na zaistenie plnenia štandardov EÚ zo strany letísk a leteckých dopravcov.

Podľa EK však z najnovšieho kroku „v žiadnom prípade“ nevyplýva, že by bola nedostatočná i samotná bezpečnosť na nemeckých letiskách.

Hovorkyňa nemeckého ministerstva vnútra k záležitosti uviedla, že spor s EK sa týka stavu z roku 2012, Berlín však už dávnejšie „zmenil postupy a domnieval sa, že problém je vyriešený“. Rezort sa podľa nej bude môcť konkrétnejšie vyjadriť až po tom, ako sa s najnovšími krokmi EK oboznámi.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Brusel #žaloba #letisko #bezpečnostné opatrenia